1553
Следвайте ни

Хонекер и Хрушчов стреляли по кокошки, обвити в заешки кожи

Ленин и Брежнев били вманиачени по лова, Сталин, Андропов и Горбачов ненавиждали да гърмят по животни

viber icon

Ловните подвизи са част от легендите, свързани с партийните величия в бившия Съветски съюз. При трима ръководители - Ленин, Хрушчов и Брежнев, той е издигнат до нивото на религия. Сталин, Андропов и Горбачов го ненавиждат, вождът -  от параноя, че ще го гръмнат по време на лов, а другите - по хуманни причини. В Кремъл никога не е имало вегетарианци и природозащитници.

Според комунистическите лидери ловът е занимание за истински мъже. Цял ден си на студа, с часове лежиш върху снега в засада, можеш да паднеш в ледена вода.

Ленин е първият заклет ловджия в Кремъл. Следва го Лев Давидович Троцки.

 

Ленин се пристрастил  към лова в Шушинское, когато е изпратен на заточение. Това повече му харесвало от карането на ски и играта на шах.

Вождът на революцията обожавал лова на зайци и това, което никога не е разказвано на малките пионерчета, е, че обичал да ги убива с весло на лодка, докато оставали на островите при топенето на ледовете. 

Надежда Крупская пише, че след един лов Ленин убил толкова зайци, че лодката му едва не се преобърнала в реката.

Сталин мразил лова от заточението си в Турханския край, когато му се налагало да ходи на лов само за да не умре от глад. А после - защото можели лесно да го застрелят.

На площ от 1 милион 125 хил. дка е създадено ловното стопанство Завидово. Сталин бил искрено възмутен, като му казали колко струва поддържането на този ловен парк.

"100 милиона рубли! С толкова ще направим 500 танка!", заявил той. Синът му Василий обичал да ходи редовно в ловното стопанство с компания. През 1951-ва вождът закрил Завидово.

 

През 1953-а, малко след смъртта му, там отново започват да свистят куршуми, защото Никита Хрушчов обожава лова.

В деня, в който оглавява ЦК на КПСС - 8 август 1953-а, Хрушчов чете от трибуната на пленума молба от „ветераните от Великата война”, които искат да се отвори пак Завидовското ловно стопанство.

По негово време там са построени 470 нови сгради. Има над 500 души поддържащ персонал.

Никита Сергеевич води всичките си чуждестранни гости в Завидово. Там се пие много, постоянно горят огньове със скара и се разказват брадати лъжи за лов и риболов. При посещението на Йосип Броз Тито били убити 5 елена.

Всички вестници писали за това, а се оказало, че са нарушили законите на СССР, според които на един лов не трябва да бъдат убивани толкова животни. Така спират публикациите в пресата за отстрелян дивеч.

През 1956-а Хрушчов посетил Югославия и бил потресен от условията за лов на остров Бриони. Там имало ловно стопанство с вишки, малки къщички и много сръбски певачки с леко поведение.

Тито се държал като император. Никита веднага се разпоредил Завидово да заприлича на остров Бриони.

 

Когато е на лов с президента на Финландия Кеконен, убива толкова глигани, че започват да се чудят какво ще правят с месото.

Кеконен, необяснимо за руснаците, застрелял само две прасета от всички пуснати да вървят срещу него. Когато го питат защо, им обяснил, че спазва съветския закон - не повече от два глигана на излет.

Ловните седянки на открито в Завидово се превръщат в любимо място за срещи с чуждестранни делегации за Хрушчов.

На тези ловни вечеринки Никита Сергеевич се държи като дете и опитва да покаже на всички какво може. На президента на Финландия Кеконен предложил да се надпиват и загубил позорно.

Генсекът бил изнесен от полесражението на носилка. Преди да падне Хрушчов, Кеконен казал: "Не бих отказал още една малка водка!".

Фидел Кастро е ходил в Завидово два пъти. При първото посещение Никита искал да се извини за държането си по време на Кубинската криза.

На нея той буквално обижда Кастро, след като първо инсталира балистичните ракети, а след това ги връща в Съветския съюз, без да му даде обяснение. Първото посещение на Фидел било пълен провал в Завидово.

Както и да пускали животните в обсега на първите ръководители, нищо не минавало пред тях. Заради това директорът на ловното стопанство бил пенсиониран.

 

Най-щурата ловна история се случва в резерват в Украйна, където чакали Хрушчов и лидера на ГДР Ерих Хонекер.

Преди това егерите събрали десетки зайци, които трябвало да пуснат пред пушките на първите партийци. Един млад помощник, без да ще, пуснал зайците и те се разбягали. И директорът се сетил да сложат заешки кожи на кокошки.

Лидерът на ГДР бил поразен, когато един от зайците, по които стрелял, подскочил на едно дърво.

Ловният ред по времето на Хрушчов е железен - никой не стреля преди него, а ако има акъл, и не улучва повече. Генсекът бил и много ревнив към чуждото ловно щастие.

Страдал от мания за ловно величие и бил убеден, че стреля по-добре от всички в страната.

Вторият секретар на ЦК КПСС Сергей Кириченко приключил с кариерата си през зимата на 1959 г.

Времето било чудно, Хрушчов и Кириченко стреляли почти едновременно. Глиганът паднал, но започнал лют спор чий куршум е убил животното.

Кириченко допуснал съдбовната грешка да каже: "Вие пропуснахте, Никита Сергеевич, пропуснахте!". Генсекът го напсувал на майка и напуснал лова.

След час по време на обяда Кириченко осъзнал, че е допуснал най-голямата грешка в живота си. Като никога Хрушчов бил мрачен и показвал, че не иска да говори с никого.

Враговете на втория секретар разказвали следващите дни, че Кириченко и досега говори, че той е убил глигана.

Скоро Хрушчов го свалил от поста втори секретар и го изпратил в Ростов на оскърбителната длъжност „секретар на обком”. След 5 години Кириченко едва достигнал длъжността директор на завод за дизел и така се пенсионирал. Никога повече не помирисал Кремъл.

Иронията е, че точно на лов е взето решение за отстраняването на Никита Хрушчов през 1964. Брежнев и приятелите му не искали да водят разговори в Кремъл за смяна на властта. Правили това по време на лов.

Новият генсек обожава стрелбата по големи животни - елени, зубри и глигани. Чакал с нетърпение да стане петък и се качвал в кадилака, подарен от Никсън, поемайки за Завидово.

След всеки лов имало тонове месо. Брежнев решил да направи към ловното стопанство цех за колбаси от дивеч. Тогава се появява скъпият салам, за който смесвали глиганско и месо от лос. Подарявали го на ръководители от републиките.

На лов до дупка

През 1882 г. Брежнев е в такова състояние, че за да прочете една реч, трябвало повече от час да го гримират. По същото това време продължава да ходи на лов.

Другите ловджии от политбюро разказват, че по време на последните му набези оръжието в ръцете му така играело и подскачало, че веднъж след изстрела го ударило в лицето.

През зимата на 1982 г. при ходенето на лов охраната му на практика го носи на гръб. Качвал се на вишка и оттам дебнел животните.

Лекарите по това време протестират остро срещу това. Отговорът на генсека е заплаха за уволнение на всички и заповед всяка свободна минута да го карат в резиденцията Завидово.

След всеки лов Леонид Брежнев заявявал, че „смята да живее още дълго”. Точно след лов легнал и повече не се събудил.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ΑΧΜΑΚ Αвджиев

ΑΧΜΑΚ Αвджиев

31.10.2021 | 12:16

Бая журналистическо украсяване. Съмнявам се на остров Бриони да е имало сръбски певачки защота е в Хърватска. Освен това лекото поведение не е характерно за сръбските певачки, а за българските.

Отговори
8 3
Бай Пенчо

Бай Пенчо

31.10.2021 | 11:25

Бай ви Пенчо Кубадински с това си изкарваше хляба, и не само хляба.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?