1553

Хитрецът Муцунски: Приемат ни в ЕС и вписваме българите

Толкова са хитри, че чак плитки. И гаргите край Вардаро няма да им се вържат. Новото правителство в Скопие е готово да извърши промените в Конституцията и да впише българите, но с клауза, че тази промяна ще влезе в сила в деня на членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Това заяви днес македонският външен министър Тимчо Муцунски, предаде БГНЕС. Той участва във форум в Дубровник, Хърватия. Там той заяви, че "много пъти македонците са били свидетели на двойни стандарти от страна на европейските институции". "Въпреки това огромното мнозинство у нас са проевропейски ориентирани, защото знаят, че няма по-добър път", каза Муцунски, цитиран от ХИНА.

Министърът е и заместник-председател на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която от една седмица ръководи Северна Македония. Според нежо "чак през 2022 г. са започнали преговорите за членство в ЕС", но изведнъж се е появил "ултиматум от страна на България", която е поискала "РСМ да промени Конституцията и в нея да бъдат вписани македонските българи".

"Това искане дойде много бързо и напълно неочаквано и всяка година има ново ниво - първо се говори за история, после за езика, след това за правата на малцинствата в Конституцията... ние искаме предвидимост. Искаме да сме сигурни, че това е последният двустранен въпрос, който стои пред нас", добави той и определи това нещо като "рационално и европейски компромис."

Северномакедонският министър заяви, че новото правителство в Скопие иска да има добри отношения с България и че правителството в Скопие ще бъде фокусирана върху европейската интеграция, борбата срещу корупцията, правовия ред и икономическия напредък. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?