46

Хит на пазара в Одрин: Българите луднаха по тази стока, купуват купища

Големият хит сред българските купувачи в Одрин са яйцата. На съботния пазар, както и в големите хипермаркети, това е най-търсената стока навръх Страстния четвъртък.

„Нормално не продаваме такива количества, но всяка година в навечерието на празника на християните увеличаваме доставките и имаме големи продажби и много добри промоции", коментира търговец голяма верига магазини в Одрин.

„За втора година си купувам тука яйцата за боядисване, чисто бели са, голям размер, не се пукат докато ги варя и лесно се белят", хвали стоката Мари, докато товари багажника на кола със сливенска регистрация.

Не без значение е и цената, между 18 и 30 стотинки за бяло яйце размер XL и тегло в зависимост от разфасовката, магазина и производителя. „Чок буюк бой“ – много голям размер, рекламират стоката си съседите от юг.

Съвпадналото по време падане на ограниченията при влизане у нас и разхлабването на мерките срещу COVID-19 в самата Турция и свалянето на ДДС за хранителни продукти и хигиенни материали от 18 на 8 процента предизвика ренесанс на пазарния туризъм сред българите.

Хотелите в Одрин са заети на ок. 80 процента, денем заради поста за Рамазан заведенията са празни и ги посещават само туристи, но за най-популярните ресторанти и механи за след залез слънце е нужна предварителна резервация.

Традиционно освен битова химия, храни и облекла българите търсят в Одрин и лекарства. Местните аптеки изпълняват български рецепти. „Купувам тук, защото лекарствата са в пъти по-евтини. За хипертония взимам два медикамента, за които дори с реимбурсация от НЗОК у нас плащам ок. 35 лева. Тук с тези пари си купих лекарствата за пет месеца напред, т.е. са пет пъти по-евтини“ – разказва на излизане от популярната аптека „Ерен Савашчъ“ българка с торба илачи.

„Голяма част от клиентите ни са българи. Оплакват се, че у вас лекарствата са с много високи цени. Защо има разлика ли? Не, не защото вашият пазар е малък. При нас цените на медикаментите не са пазарни, а са регулирани от държавата. Тя е този, който преговаря с големите производители на лекарства и договаря най-добрата цена, ние наистина сме голям пазар, но факт е, че държавата успява да принуди производителите да продават на ниски цени. А след това не позволява на аптеките да продават над пределните", обяснява за „Телеграф“ на добър български фармацевт.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Aтанас

Aтанас

22.04.2022 | 17:38

На границата без яйца и глоба

Отговори
0 0
Cool

Cool

22.04.2022 | 02:10

На родните туристи трябва да им се обрежат пишоците на влизане в Турция

Отговори
0 5
Тръвчо

Тръвчо

21.04.2022 | 18:19

Боже, колко простотия по тази земя!

Отговори
8 2
Така е "фалирахте" Путин!

Така е "фалирахте" Путин!

21.04.2022 | 13:32

едно време само мангусти ходиха в Турция за стоки!

Отговори
4 7
Митничар

Митничар

21.04.2022 | 12:42

Само че ако ви набарам с яйца, ще ви глобя яко..Не знаете ли, че всичко местно , млечно, цветя , яйца са забранени за внос от там?

Отговори
14 9
ОТГОВОР

ОТГОВОР

21.04.2022 | 13:14

НЕ СИ ИГРАЙ С ОГЪНЯ-ТИ ЩЕ ЗАБРАНИШ ОПРЕДЕЛЕНИ СТОКИ ОТ ТУРЦИЯ--НО НИЕ ЩЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРОТЕСТ И ТО МНОГОХИЛЯДЕН ПРЕД КАПЕПЕТАТА ПОД НАСЛОВ "ЕРДОГАН МОЛИМ ТЕ ЕЛА ДА НИ ОСВОБОДИШ ОТ ЕВРОПЕЙСКО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ"

Отговори
15 12
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

21.04.2022 | 11:49

НАПРАВО ДА НИ ВЗИМА ЕРДОГАН И ДА НИ ПРАВИ КВАРТАЛ НА ТУРЦИЯ

Отговори
25 12
Колев

Колев

21.04.2022 | 13:01

Втори път едва ли ще допуснат такава грешка

Отговори
14 1
ПОПОВА

ПОПОВА

21.04.2022 | 11:22

ЧОК БУЮК БОЙ ЗАТОВА СМЕ ТАМ, ДЪРЖАВАТА УПРАЖНЯВАЛА КОНТРОЛ НАД МАРОДЕРИТЕ, А У НАС КЪДЕ СА РЕГУЛАТОРИТЕ МАЙ НА ЕДНА СОФРА С МАРОДЕРИТЕ А НАРОДА СЕ ГЪРЧИ КАК МОЖЕ ЕДНО И СЪЩО ЛЕКАРСТВО ДА Е ПЕТ ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ТАМ, ТЕЗИ ОТ КЗК И КЗП НЕ БЯХА ЛИ НАЗНАЧЕНИЯ НА МАДРИДСКИЯ ИЗМАМНИК

Отговори
41 2
Пенсионер

Пенсионер

21.04.2022 | 10:08

Че то и тук са по 30-35 стотинки! А рискът да ги строшиш при дълго пътуване, заедно с други багажи и покупки, или да се развалят, е безкрайно по-голям от това да спестиш два лева!

Отговори
12 22
OТГОВОР

OТГОВОР

21.04.2022 | 12:31

СТАНАЛО Е ПЕЧАТНА ГРЕШКА--ВТУРЦИЯ ВСИЧКО ОТ ИГЛА ДО КОНЕЦ Е ПО ЕВТИНО И КАЧЕСТВЕНО ОТ БЪЛГАРИЯ--ДУРИ И НЯКОИ СТОКИ ДА СА НА СЪЩАТА ЦЕНА КАКТО В БЪЛГАРИЯ ТО КАЧЕСТВОТО Е В ПЪТИ ПО-ДОБРО--ТАКА ЧЕ И ЛАЙ-НО ДА КУПИШ ОТ ТУРЦИЯ-СИ ЗАСЛУЖАВА

Отговори
26 8
Мая

Мая

21.04.2022 | 14:06

За по-евтино може, но по-качествено? Случайно да знаете, че като не са членка на ЕС не подлежат на контрол за забранени химикали. Използват все още ДДТ. Просто стоката им е по-опасна. Но сте се юрнали, като че ли настъпва краят на света. Срам ме е като гледам кадрите. Колко сте жалки с пълните багажници. Ей, хора, освен храна има и други неща на тоя свят. Колко от вас посетиха Турция за да разгледат забележителностите и? А това е уникална страна. Там са наслагани много култури, доста интересни. А вие ми говорите за яйца, сладкиши, хляб, парцали. Като ви е толкова скъп Доган, ходете си там. И без това българският доста ви куца. Нека Турция си стои там, но я посетете малко да се ограмотите, а не само за плюскане. Нещастници!

Отговори
17 23
ДО МАЯ-ОТГОВОР

ДО МАЯ-ОТГОВОР

21.04.2022 | 14:31

КАКТО Е ТРЪГНАЛО ЗАЩО НИЕ ДА ОТИВАМЕ В ТУРЦИЯ ПРИ ЕРДОГАН-КАТО ЕРДОГАН МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ПРИ НАС---ЗА ВАША ИНФОРМИРАНОСТ В ТУРЦИЯ ИМА ЗАКОН КОЙТО ЗАБРАНЯВА В МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ ДА СЕ СЛАГАТ ПАЛМОВИ МАЗНИНИ И НИШИСТЕТА КАКТО ГО ПРАВЯТ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ--ВТОРО В ТУРЦИЯ КОНКУРЕНЦИЯТА Е ЖЕСТОКА И НИКОЙ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА СЛАГА В ХРАНИТЕ БОКЛУЦИ--А В БЪЛГАРИЯ ПРОВЕРЯВАЩИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТДАВНА СПЪТ ЗАЕДНО И ПИЯТ НА ЕДНА МАСА---НЕМОЖЕШ ДА ОБЕДИШ БЕДНИ ХОРА ЖИВЕЕЩИ В 21 ВЕК В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ДА ТИ ХОДЯТ ПО МУЗЕЙ И ГАЛЕРИИ--ВИЕ ЗАПОЗНАТА ЛИ СТЕ ЧЕ ИМА ЧАКАНЕ НА ДВЕТЕ ГРАНИЦИ ОБЩО 6 ЧАСА И КАТО ИДЕШ ДА СИ НАПАЗАРУВАШ ХРАНА И ЛЕКАРСТВА ОТИВАТ ОЩЕ 6 ЧАСА--И ОСВЕН ДА СЕ ПРИБЕРЕШ И ДА СЕ НАСПИШ ДРУГО НЕ ТИ СЕ ИСКА---ЕТО ТАКИВА КАТО ВАС НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА МУЗЕИТЕ И ТЕАТРИТЕ ВИ ЧАКАТ С ОТВОРЕНИ ВРАТИ--ВИЕ НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПАРИТЕ И ОСОБЕНО ДА СИ КУПИТЕ ЛЕКАРСТВА--300 ЛЕВА МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ ЗА ВАС СА ДЖОБНИ ПАРИ--А ХОРАТА МАСОВО ГИ ДАВАТ ПОЛОВИНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА В ТУРЦИЯ---ТАКА ЧЕ ЗАМИСЛЕТЕ СЕ МАЛКО ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ--ЗАЩОТО ОТ ТЕАТРИТЕ И ОТ АРХИТЕКТУРИТЕ СА ПО-ВАЖНИ ХРАНАТА И ЗДРАВЕТО КОИТО ЕРДОГАН ДА ГО БЛАГОСЛОВИ АЛЛАХ ОСИГОРЯВА НА БЪЛГАРИТЕ

Отговори
29 5
до-Мая

до-Мая

21.04.2022 | 14:36

руснаците дойдеха в украйна--защо и ердоган да не дойде в българия--ние обикновенните и бедните българи-само ще спечелим--и рабта даже ще ни подсигори--а пък вие идете да ядете качествени храни в америка--там се предлага и месо което е произведено от соя

Отговори
18 16
Мая

Мая

21.04.2022 | 16:57

Не приемам критика от хора, пишещи с много правописни грешки. За стил не говоря. Такъв липсва. Пенсионерка съм и парите не ме "бодат". И все пак не мисля само за ядене. Така се оскотява.

Отговори
11 11
ОТГОВОР

ОТГОВОР

21.04.2022 | 17:47

ААА РАЗБРАХ ВИЕ СТЕ ОТ ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО СА РАБОТИЛИ ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕГА ПОЛУЧАВАТ ПО 800 ЛЕВА И ОТГОРЕ ПЕНСИЯ-ВЗЕЛИ СА И ПО 10 ЗАПЛАТИ БОНУС НА КУП ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ И ЗАТОВА ПАРИТЕ НЕ ВИ "БОДАТ"-КОЙ ЗНАЕ И МЪЖЪТ ВИ КАКАВ ВОЕНЕН Е БИЛ И СЕГА ВЗИМА ПО 1600 ЛЕВА ПЕНСИЯ БЕЗ ДА Е ХОДИЛ НА ВОЙНА--САМО Е ТУРМОЗИЛ ВОЙНИЦИТЕ ДА МАРШИРУВАТ ПО ЦЯЛ ДЕН КАТО МАЖОРЕТКИ--ЕТО ЗАЩО ВИЕ СТЕ СИ НАДВИЛИ НА МАСРАФА И ПО-ВАЖНО ЗА ВАС Е НЕХРАНАТА И ЗДРАВЕТО--А РАЗВЛЕЧЕНИЯТА-ТЕАТРИТЕ ГАЛЕРИИТЕ РАЗБИРАМ ВИ--И НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ДА ИМАХ МЕ ВАШИТЕ ПАРИ И СПОКЙСТВИЕ И НАС НЯМАШЕ ДА НИ ИНТЕРЕСУВА НА ПЪРВО МЕСТО ХРАНАТА И ЛЕКАРСТВАТА--А АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ ОТНОСНО СТИЛА И ПРАВОПИСА--ОТИДЕТЕ В САИТ ЗА ПРАВОПИС И КРАСНОПИС--ТУКА ТЕМАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА--ХОРАТА СЕ БОРЯТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ КАТО ОТИВАТ ЗАД ГРАНИЦА ЗА ДА СЕ СНАБДЯТ НА НОРМАЛНИ ЦЕНИ С ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ ЛЕКАРСТВА И ХРАНА ЗА ДА СА ЖИВИ--А КОЙТО ИМА ПАРИ ТОЙ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ ГИ Е ЗАБРАВИЛ -НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ДРУГИ УДОВОЛСТВИЯ

Отговори
21 2
отговар за мая

отговар за мая

21.04.2022 | 17:54

ако бехте пенсионерка с 300 лева тогава ще ви питам как щехте да чакате на граници по цял ден как щехте да се блъскате на опашки по аптеки за лекарства с часове и по-пазари на опашки за храна--защото с 300 лева нямаше да оцелеете в българия--и после ще ви попитам дали ви е останало време и сили да обикаляте по църкви и катедрали---госпожо хората нямат пари за собствен траспорт и болшинството патуват с еднодневни екскурзии и времето нестига и за тоалетна да отидеш--а вие ми говорите да посетят културни мероприятия--я слезте от облаците вие ако сте си надвили на масрафа --на болшинството не им стигат пенсиите и лекарства да си купят

Отговори
17 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?