71

Хирурзи разделиха сиамски близнаци с авангардна техника

Използваха 3D принтер за изграждане на тъкани и гръдна кост

Момиченцата, родени преди година и половина от двойката Ибрахим и Елалия Кхеркхар, живеещи в Алжир, се роди със залепнали гръдна стена и корем.

Бебетата на име Сафаа и Шифа имаха прикрепени коремчета и черен дроб, докато сърцата и белите им дробове бяха отделни.

Анадолска агенция

Успешно разделени с нова техника

Екип от турски лекари извърши успешно операция за разделяне на сиамските близначки, използвайки нова техника за първи път и те скоро ще бъдат изписани от болницата след пълно възстановяване.

 

Въпреки че и индийски и италиански хирурзи искали да извършат операция на децата, по инициатива на алжирското правителство децата са поверени на турски лекари.

 

Семейство дойде в Истанбул, за да започне процеса на лечение през февруари 2021 г.

 

Огромен екип от специалисти 

Екипът, включващ лекари от много отделения, като пластични хирурзи, сърдечни хирурзи, инфекционисти, специалисти по трансплантация на органи, отне една година, за да се подготви за операцията.

Анадолска агенция

9-часова операция 

Близнаците бяха разделени през юни след 9-часова операция.

 

Проф. д-р Мехмет Вели Караалтън, който ръководи екипа, обясни новите методи, използвани в операцията.

 

„Нашата основна цел при сиамските близнаци бе да ги разделим по здравословен начин. Понякога трябва да пожертвате единия от тях и това е много тежко. Но тук, за щастие, получихме това, което искахме. Ние направихме това с огромен екип.", сподели той.

 

Тези бебета обикновено губят живота си

„Можете да разделите бебетата и техните съединени органи, но след отделянето им е от съществено значение да затворите тези тъкани със здраво покритие. Тези бебета обикновено губят живота си поради този проблем“, отбеляза Караалтън.

 

За да затворят тези органи, хирурзите разширяват тъканите с балон, поставен под кожата, уточни лекарят.

Анадолска агенция

За първи път в света

„За първи път в света използвахме различна техника, за да увеличим съвместно тъканите на двете бебета и взехме тъкан от едното дете и я използвахме съответно върху тялото на другото, като парчета ин и ян“, обясни той.

 

„Този метод го няма в литературата. Ние ще го представим на медицинска конференция през следващите дни“, добави Караалтън.

 

Процеса отне 4 месеца

Когато хирурзите поставили балона под кожата и го надули, се образувала нова оголемена тъкан. Разширихме тази тъкан, като поставихме мембрана от безклетъчната плацента. Този процес отне 4 месеца. Като срязаха тази тъкан, хирурзите успяха да затворят органите без необходимост от сложни операции. По този начин линията на разреза се измества встрани, а не при гръдния кош, където минават жизнените органи.

 

Караалтън допълни, че по този начин жизненоважните органи могат безопасно да се разделят  без да разрязва гръдната стена.

 

Използвахме 3D принтери

Проф. д-р Караалтън сподели: „Тъй като след операцията има недостиг не само на кожа, но и на костта в предната гръдна стена. Ето защо ние произведохме предната гръдна стена на децата с 3D принтери, с биоразградим материал, който може да се използва при хора.

Анадолска агенция

Планирането продължи 2 месеца 

"Само планирането на операцията отне 2 месеца", заяви проф. д-р Караалтън.

 "След това чакахме още 4 месеца за процедурата за надуване на тъканта. Така минаха близо 6-7 месеца. След това дойде време за действителната операция за разделяне на децата. Като цяло, всичко отне почти година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?