Следвайте ни

Хирург заши отрязан пръст след 19 часа СНИМКИ

След необичайно пътуване от Малта до Турция, Берк Алтънели си възвърна отрязания показалец.

viber icon

Д-р Мехмет Вели Караалтън, който оперира 60-годишния машинен инженер Берк Алтънели, е първият в света, успял да пришие отсечен пръст на мястото му след цели 19 часа. „Няма такава операция, при която пръстът да е поставен отново след толкова дълго време и да е успял да функционира нормално“, подчерта той.

Алтънели работеше на товарен кораб, който се намираше близо до Малта, когато показалецът на дясната му ръка беше отрязан при инцидент. Той веднага постави отсечената част от пръста в лед. Хеликоптер го евакуира по спешност в малтийска болница, но лекарите там му казаха, че не могат да направят нищо и че той може да „изхвърли“ пръста си. 

Изпадналият в паника инженер не се отказа и след кратко търсене се свърза с д-р Караалтън, експерт по микрохирургия в Истанбул. Турският доктор прие предизвикателството да извърши операцията, въпреки че е известно на специалистите, че всеки отрязан крайник трябва да бъде зашит на мястото си най-много в рамките на 9 часа, тъй като след това тъканта може да загуби жизнените си качества.

Алтънели, съхрани отрязания пръст в мини-хладилник и отлетя до Турция с първия възможен полет. 


Линейка го посрещна на летище Истанбул и той беше откаран в болницата, където по спешност му беше направена операция. След 11 часова интервенция пръстът му се върна на мястото си. Сега той прави физиотерапия, за да може да го използва както преди.

Д-р Караалтън сподели пред  агенция Демирорен (DHA): „това беше много труден процес, но пациентът имаше късмет. Пръстът е по-издръжлив от други органи, тъй като няма много мускулни тъкани, които биха били по-трудни за възстановяване. Но все пак е предизвикателство да го пришиете отново. Трябваше да скъся малко пръста. Той ще бъде по-къс от останалите му пръсти, но ще бъде функциониращ ”, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Dongala

Dongala

13.04.2021 | 12:00

Primitivniq lekar ot primitivnata darjava. Tuci kenefa e palen s mangasarii mirizulnici tapaciiii

Отговори
0 2
Anatema

Anatema

14.04.2021 | 00:36

Umiray ot maka,zloba,zavist i kompleksi , primitivna chovekopodobna darvinova maymuna bezverna,amoralna i prestapna !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?