4020

Хиляди туристи пристигнаха в Одрин за Великден и ромския фестивал Какава

Всяка година на 5-6 май стотици туристи идват в Одрин от цяла Турция и чужбина, за да участват в празненствата Какава, които се празнуват като символ на момента, в който пророците Хъзър и Иляс се срещнаха на земята, пристигането на пролетта и ритуалът на обновлението. 

Динамиката, която създава Какава, радва търговците в града, особено продавачите на черен дроб, сладкарите и управителите на хотели

АА

Тази година този цветен фестивал съвпадна с Великден. Ето защо тези дни в Одрин е невъжможно да се намери свободно място в хотелите и ресторантите. Не са малко и българските туристи дошли при съседите да празнуват най-важният религиозен празник Христовото възкресение, в нашите два храма в Одрин. 

АА

От ранни зори българската църква „Св. Св. Константин и Елена,“ която се намира в квартал „Киришхане“, в югозападната част на Одрин, се изпълни днес с хиляди българи дошли специално за празника.

АА

Друга важна църква, която също се посещава днес от дошлите българи в Одрин е „Свети Великомъченик Георги“. Тя се намира в североизточната част на Одрин, в квартал „Къйък“, махала „Барутлук“. Някога това е била една от българските махали в Одрин. 

АА

След като се черковаха, българите продължиха празничната си обиколка из града. Не бяха малко и тези които се стекоха по пазарите и магазините, в опит да си купят изгодно стоки от ежедневна необходимост. 

АА

Днес обаче в Орин има и много турски туристи дошли специално за празника Какава.

Президентът на Одринската търговско-промишлена камара (ETSO) Сезай Ърмак заяви за Анадолската агенция (АА), че Какава, който е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, се чества от векове. Той заявяви, че са взети сериозни мерки за сигурност. 

Ърмак сподели, че на специална среща, проведена под председателството на губернатора Юнус Сезер преди тържествата, „бяха направени сериозни договорености по отношение на паркингите и маршрутите до и от мастото където се празнува Какава. Това е едно от събитията, които съживяват икономиката на Одрин. В Какава има широко участие от цялата страна и чужбина." 

АА

Представителят на Асоциацията на турските хотелиери в Одрин Гьокхан Балта също отбеляза, че градът приема извънредно много посетители тези дни. 

Той обясни, че Одрин този уикенд преживява необичайна празнична атмосфера поради съвпадането на различните празненства.

АА

Имаме много хубава седмица с фестивала Какава и Великден, на нашите православни христяни, съседите от България и Гърция. Както всяка година, организираме успешна организация на мероприятията. Местата в нашите хотели са напълно изчерпани. 

Одрин се превърна във важна дестинация за туристическите компании и ще стигне до още по-добро място.

Одрин е важен град. Той е бил важен културен зентър за Българите. После за определен период е бил столица на Османската имерия. Той привлича вниманието със своите религиозни, исторически, туристически и гастрономически обекти." 

АА

Балта заяви, че капацитетът от 7 хиляди легла в града е изчерпан изцяло през този уикенд, а в началото на следващата седмица заетостта е на 80 на сто. 

Мениджърът на един от хотелите в града Кемал Кълъч посочи, че по принцип за фестивала Какава, който е много търсен, се създава фестивална атмосфера в града. Но тази година в съчетание с Великден, празникът е двоен.

Той заявяви, че Какава има голям икономически принос за града. „Степента на заетост на хотелите е невероятно висока. Производството на бисквитки Кавала и марципан, които са традиционни деликатеси, произвеждани в града, се увеличи. Производството и търсенето на нашия типичен сувенирен сапун също се увеличи. Посрещаме нашите гости с вълнение." 

Майсторът на пържен черен дроб Угурджан Имрак заяви, че ресторантите за черен дроб в града също са препълнени заради Великден и Какава. 

АА

Той обяснявайки, че в града цари пълна празнична атмосфера, „Какава е един от специалните и важни дни на Одрин. Като производители на черен дроб на тиган, ние увеличаваме капацитета си на черен дроб тези дни. Ще предоставим най-доброто обслужване на нашите гости, както обикновено. 

Честванията, организирани от община Одрин започнаха с различни концерти още в събота, 4 май, в Сарайчи, до река Тунджа. 

АА

Събитията продължават днес, 5 май, с концерти и представления, които започнаха в 10:00 часа, последвани от запалване на огъня Какава в район Сарайичи в 15:00 часа. 

В рамките на програмата хиляди туристи ще могат да наблюдават на зазоряване, сутринта на 6 май, на брега на река Тунджа, типичния за Какава ромски ритуал. Ромски младежи, които мият лицата си за здраве в Тунча, ще влязат в реката, в ранни зори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Туристи

Туристи

05.05.2024 | 19:49

Гледат езически обичай .

Отговори
3 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?