49
Следвайте ни

Хиляди турци сменят долари, след като лирата поскъпна с 25 на сто за една вечер

viber icon

Хиляди турци се стекоха в обменните бюра ден след като президентът Ердоган обяви план, който според него ще гарантира депозитите в местна валута срещу пазарните колебания.


В реч на 20 декември Ердоган представи серия от стъпки, които според него ще облекчат тежестта на отслабената валута за турците и ще ги насърчат да държат спестявания в лири, а не в долари.


Правителството обеща да гарантира депозити в лири, което накара валутата да скочи с около 25%. Това е най-големия ръст за ден в историята на страната.


Съгласно мярката правителството обеща да плати разликата между стойността на спестяванията в лири и еквивалентните доларови стойности в деня на падежа на даден влог. Повече от половината от спестяванията на местните жители са в чуждестранна валута и злато поради обезценяването на лирата през последните месеци, според данните на централната банка.


Съобщението накара хиляди да се отправят към обменните бюра, за да обменят долари и друга валута.


Алпаслан Чакар, ръководител на Асоциацията на турските банки (TBB), каза, че около 1 милиард долара са продадени на пазарите предната нощ, след обявяването на новото решение. Според изчисления на трима банкери около 1-1,5 милиарда долара спестявания са били конвертирани в лири само на 20 декември вечерта.


Докато правителството нарече възстановяването на лирата на 20 декември голяма победа, икономистите многократно казваха, че икономическата програма на Ердоган, базирана на ниски лихвени проценти, е много рискована и очакват инфлацията, която в момента е над 21%, да се повиши още повече до края на годината.


Някои икономисти твърдят, че новите мерки са ефективно забулени повишения на лихвите.


Днес един долар се разменя за около 13 лири, еврото е малко под 15 лири.


БНБ обяви за днес разменен курс от 7,52 турски лири за лев, като една лира е вече 13 ст.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?