49

Хиляди разноцветни килими привличат туристи в полетата на Анталия

В южната провинция Анталия, през летните месеци близо 20 000 ръчно тъкани килими и черги събрани от цяла Турция са постлани в нивите наоколо.

В област Дьошемеалтъ полетата засяти с пшеница през зимата, се използват алтернативно от производителите на килими, след като се събере реколтата през лятото.

Собствениците на нивите и търговците пазят килимите срещу кражби, като те първо ремонтират чергите и килимите, след това ги поставят в стерилни басейни, за да ги дезинфекцират.

След това те се постилат под знойното слънце, за да избледнеят цветовете им и да придобият по автентичен вид.

Тази необичайна гледка привлича десетки туристи в района, които запечатват с обективите на фотоапаратите и телефоните си разноцветните карета. 

 

Хиляди ръчно тъкани пътеки и килими се обръщат наопаки на редовни интервали под слънцето, за да се гарантира, че са изложени на слънчевите лъчи равномерно.

Приблизително 20 000 килима, постлани върху 324 декара земя, създават визуален празник за посетителите на района.

Когато слънцето залезе, млади хора идват на полето с кучета порода кангал и пазят килимните полета. 

Производителят на килими Хасан Топкара отбеляза, че цените на килимите варират от 3 000 до 400 000 лири (от 205 до 27 000 лева).

„Като цяло тук няма инциденти с кражби, но въпреки това сме нащрек и вземаме предпазни мерки. Най-големият ни проблем е дъждът, но за щастие е много рядко. Тук сме по 24 васа в денонощието, за да пазим разноцветните килими.”

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?