49

Хиляди протестират срещу присъдата на кмета на Истанбул Имамоглу

Хиляди хора в Истанбул, протестираха срещу присъдата и политическата забрана на кмета на града Екрем Имамоглу, пред сградата на общината. Те скандираха критики към правителството на Турция.

Анка

В сряда турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, на две години и седем месеца затвор за обида на държавни служители.

 

Присъдата и политическата забрана трябва да бъдат потвърдени от апелативен съд, а Имамоглу ще продължи да служи като кмет на най-големия град в Турция, докато се гледа жалбата му.

Анка

Снощи на организиран митинг пред сградата на голяма община Истанбул звучеше патриотична музика, тълпите развяваха турски знамена. На сградата беше окачен голям портрет на основателя на съвременната Република Турция, Мустафа Кемал Ататюрк.

Анка

52-годишният Имамоглу и лидерите на шест турски опозиционни партии, обединени в предизборна коалиция, излязоха рамо до рамо пред събралите се хиляди поддръжници.

 

„Абсолютно не се страхувам от нелегитимната присъда“, заяви Имамоглу пред симпатизантите си. „Аз имам 16 милиона истанбулчани и нашата нация зад мен."

Анка

„Понякога в нашата страна нито един успех не остава ненаказан“, заяви той. „Виждам това безсмислено и незаконно наказание, наложено ми като награда за моя успех.

 

Присъдата предизвика широка критика в страната и чужбина.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че е „дълбоко обезпокоен и разочарован“ от потенциалното отстраняване на Имамоглу.

 

Германия нарече това „тежък удар по демокрацията“, докато Франция призова Турция „да обърне отстъплението си от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на основните права“.

Анка

Шестпартийният опозиционен съюз, воден от Републиканската народна партия (РНП) от която е и избрания кмет на Истанбул, все още не е постигнал съгласие за своя кандидат за президент. Имамоглу е смятан за възможен съперник и проучванията сочат, че той би победил Ердоган.

 

Имамоглу беше осъден за обида на държавни служители в реч, която произнесе, след като спечели изборите в Истанбул през 2019 г. 

 

Новоизбраният кмет тогава заяви, че тези, които анулираха законния вот са "ахмаци" (глупаци). Той уточни, че забележката му е била отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който използва същата дума срещу него.

 

След като първоначалните резултати бяха анулирани, той спечели с още по-голяма разлика повторените избори, слагайки край на 25-годишното управление в най-големия турски град на ПСР и нейния предшественик Партията на благоденствието.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?