Следвайте ни

Хиляди протестираха в Брюксел срещу насилието над жени

viber icon

Близо 10 хиляди души излязоха днес на демонстрация в Брюксел в навечерието на утрешния Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, предаде АФП.

След като почетоха паметта на жените, станали жертва на насилие, с церемония на централната гара на Брюксел, демонстрантите тръгнаха към брюкселската Съдебна палата, пред която бяха поставени червени дамски обувки, символ на жените жертви на убийства. "Омръзна ни", "Повече нито една", пишеше на плакатите на демонстрантите, сред които имаше както жени, така и мъже и деца. На плакатите бяха изписани и имената на 22-те жени, жертви на убийства в Белгия от началото на годината. Пред сградата на Съдебната палата демонстрантите вдигаха шум и пускаха аларми, за да покажат, че са против мълчанието около смъртта на тези жени.

В Белгия има сложна система на управление с няколко нива на властта - федерално, регионално, общинско, и всички те правят нещо в борбата срещу насилието над жени. Основното ни искане обаче е да бъде изготвен национален план, заяви пред АФП Селин Кодрон, една от организаторките на демонстрацията. Важно е насилниците да бъдат наказвани, но ние искаме да няма насилие, подчерта тя.

Според платформата Мирабал от 2017 г. в Белгия са извършени най-малко 98 убийства на жени, от които най-малко 20 от началото на тази година. Всяка трета жена ще стане през живота си жертва на сексуално или физическо насилие, прогнозира ООН, цитирана от ДПА. Извършителите на насилието най-често са партньори на жените.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай