46

Хиляди празнуват кюрдската Нова година в Турция, 224 задържани в Истанбул

Хиляди се събраха вчера в няколко провинции в Турция, за да отпразнуват Норус - кюрдската Нова година, отбелязваща настъпването на пролетта. Около 224 души бяха задържани по време на събитието в Истанбул, съобщиха от кабинета на губернатора на Истанбул.

Анка

Норуз (на персийски: "Новият ден") е името на персийски новогодишен пролетен празник, почитан и в източна Турция, Ирак и Северна Сирия. В Турция е под името Неврус.

Анка

Норуз е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март (пролетното равноденствие) или 1 ден по-рано или по-късно. Часът, в който се изпраща старата и се посреща новата година, се нарича „Саал Тахвил“.

Анка

Много хора се събраха на площад Йеникапъ в Истанбул вчера, за да отпразнуват настъпването на пролетта, с присъствието на съпредседателя на прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) Первин Булдан, неправителствени организации и други представители на политически партии.

Анка

Около 224 души бяха задържани по време на събитието в Истанбул на основание „опит за донасяне на незаконни транспаранти и викане на незаконни лозунги“, съобщиха от кабинета на губернатора на Истанбул.

Анка

Сцената на площад Йеникапъ беше в черно поради земетресенията от 6 февруари, които отнеха близо 50 000 живота според официалните данни. 

Анка

Вместо емблемите на ДПН, на събитието бяха издигнати транспарантите на Зелената левица. ДПН обмисля да влезе в изборите под ръководството на Зелената лява партия поради риск от закриване.

Анка

Традиционният огън на Норус беше запален от "Майките на мира", гражданска инициатива, съставена от жени, призоваващи за мирно разрешаване на "кюрдския въпрос" в Турция.

Анка

Съпредседателката на ДПН Первин Булдан обяви: „Ние приветстваме този Норус във време, когато много хора загубиха живота си и изпитаха голяма болка поради земетресения и наводнения. Затова днес настроението ни не е празнично, а е време на гняв поради множеството загинали от земетресението и хилядите затрупани под развалините. Тази година Норус е малко тъжен, болезнен и гневен“, допълни тя.

„Бъдещето е наше. След изборите на 14 май бъдещето е на всички нас“, заключи Булдан.

Анка

Норус бе отбелязан и в Анкара и Измир, както и в много други предимно източни провинции в Турция. Тържествата на много места продължават и днес.

Анка

От друга страна, провинциалният клон на ДПН Шанлъурфа обяви, че е отменил празника на Норус тази година поради смъртоносните земетресения и наводнения.

Югоизточният регион на Турция беше ударен от две големи земетресения на 6 февруари, засягащи 11 провинции.

Анка

Освен това югоизточните провинции Шанлиурфа и Адияман бяха засегнати от масивни наводнения на 14 март, което доведе до смъртта на най-малко 18 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?