46
Следвайте ни

Хиляди останаха без ток в Сърбия и Косово

viber icon

Хиляди хора останаха без ток в съседните Сърбия и Косово.

Най-голямата ТЕЦ в Косово, която работи на въглища, спря двата си блока в сряда заради технически проблем, спирайки централното отопление в столицата Прищина и принуждавайки страната да внася електричество на високи цени, заяви държавната енергийна компания КЕК, предаде Ройтерс.

Силният снеговалеж, студената зима и лошата поддръжка спряха една трета от производството на електричество в съседна Сърбия, оставяйки хиляди домове без елекричество или отопление, предава dir.bg.

Липсата на ток се прибавя към проблемите, пред които са изправени производителите на енергия в Европа, която се сблъсква с повишаващи се цени на газа и електричеството при увеличено търсене с икономическото възстановяване от пандемията.

Косово, което зависи от топлоцентрали на въглища за 90 процента от нуждите си от енергия, внасяше електричество на цена 250 евро за мегават час през последните дни, което е повече от 60 евро за мегават час по същото време миналата година, заяви министърът на икономиката Артан Ризваноли.

КЕК заяви, че работи, за да бъде възстановено производството до четвъртък в поне един блок от косовското предприятие Б, което има общ капацитет от 680 мегават часа.

След като зимното време удари по енергийния капацитет на Сърбия, президентът Александър Вучич заяви късно във вторник, че страната сега трябва да внася около една четвърт от енергийните си нужди.

Както Косово и други срани в региона, Сърбия е тежко зависима от топлоцентрали на въглища, които покриват 70 процента от нуждите на страната от енергия. Тя планира да инвестира 17 милиарда евро в следващите 20 години във водни централи, слънченва енергия и други възобновяеми източници на енергия, за да намили вредните емисии. Сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви, че предприятието "Електропривреда Сърбие" трябва да инвестира повече в поддръжката и увеличаването на производството. Според данни на ЕМС, електропреносния оператор, до обяд в сряда страната е внесла 1425 гигавата електричество.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?