49

Хиляди навън под дъжда: Трус 4 по Рихтер стресна отново Югоизточна Турция

Експерти призовават за преместване на училища от райони с висок риск от земетресения

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер е регистрирано в 10:25 ч. (09:25 ч. българско време). Епицентърът му е отчетен в квартал Доганшехир в окръг Малатия, Югоизточна Турция, съобщи уебсайта на Президентството за управление на бедствия и извънредни ситуации в Анкара (АФАД).

Установено е, че земетресението е на дълбочина 6,96 километра.

Трусът е усетен в околните области и провинции, предизвика краткотрайна паника. Много граждани излязоха на улиците въпреки дъждовното време. 

Няма информация за жертви, ранени и сериозни материални щети.

При земетресенията с център Кахраманмараш близо 4 хиляди сгради бяха разрушени в окръг Малатия.

Съюзът на турските инженери и архитекти обяви, че 4159 училища в Турция, което е 8,5% от всички учебни заведения, са разположени на места с висок риск от земетресение, докато 191 училища са построени директно върху разломни линии.

При земетресенията от 6 февруари, които разтърсиха 11 провинции, най-големите разрушения са настъпили в селища, разположени в зони на разломи, се казва в изявлението.

АА

Специалистите настояват да се извърши незабавна инспекция на училища, болници, административни сгради, критични инфраструктурни съоръжения и жилища в рискови зони съгласно Картата на опасността от земетресения в Турция, съставена от АФАД.

Според тях сградите в зоните на разломи трябва да бъдат незабавно разрушени в рамките на проекти по градска трансформация и всички структури в тези зони трябва да бъдат прехвърлени на по-безопасни места.

Специалистите апелират Министерството на образованието за спешна нужда от извършване на нови анализи на устойчивостта на сградите при земетресения във високорисковите райони в страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?