Хиляди жени на протест, искат Истанбулската конвенция ВИДЕО

Хиляди жени на 1 юли излязоха по улиците в Турция да протестират срещу оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция, международен договор за борба с насилието над жените. 

На фона на засиленото полицейско присъствие протестиращите в Истанбул се събраха на площад Шишане, държайки транспаранти с надпис „Ние не се отказваме от Истанбулската конвенция“ и викащи лозунги „Да живее солидарността на жените“, „Ние не мълчим, ние сме не се страхуваме и няма да се подчиним "и „Това е само началото, ще продължим да се борим." 

Първоначално полицията не позволи на жените да тръгнат към площад Таксим, но в крайна сметка ги остави да ходят на малки групи към близкия площад Галатасарай. 

На търговската пешеходна ул. Истиклал, кв. Бейоглу, в Истанбул полицията постави барикади и използва сълзотворен газ, за ​​да попречи на манифестиращите.

В отговор на лозунгите на жените „Отворете барикадата“ и опитите им за преминаване през барикадите, полицията потуши протеста със сълзотворен газ.

Десетки видеа, снимки и коментари бяха публикувани в социалните медии под етикета
#1TemmuzdaİsyanVar (Има протест на 1 юли) 

В Анкара жени, се събраха на булевард Сакария, с настояване правителството да промени решението си по конвенцията. 

„Няма да бъдем мълчаливи, няма да се страхуваме, няма да се покланяме“, скандираха жените, като държаха транспаранти с надписи „Ние не се отказваме от Истанбулската конвенция“.

В Измир жени се събраха в културния център Тюркян Сайлан, откъдето се опитаха да тръгнат към фериботното пристанище Алсанджак, но се сблъскаха с полицейски барикади. 

Жените скандираха „Изградете барикадите за убийци, а не за жени“, полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите. 

Въпреки намесата на полицията, в крайна сметка жените успяха да пробият барикадите и продължиха демонстрацията си пред фериботното пристанище Алсанджак. 

Протестите дойдоха часове след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити оттеглянето от Истанбулската конвенция, договорено през 2011 г.

Ердоган заяви, че Турция може да се справи с насилието над жените, като използва и доразвие местните закони.

"Нашата битка не започна с Истанбулската конвенция и няма да завърши с оттеглянето ни от договора," каза той.

Отказът от пакта "няма да доведе до правен недостатък за предотвратяването на насилието над жените", заявиха от Президентството по случая.

Оттеглянето на Анкара предизвика осъждане от Европейския съюз, а критиците твърдят, че поставя Турция още по-далеч от блока, за който кандидатства за присъединяване от 1987 г.

Този месец комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович изпрати писмо до турския вътрешен министър Сюлейман Сьойлю и министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл, в което изрази загриженост от повишаването на хомофобския език от някои длъжностни лица, някои от които бяха насочени към конвенцията.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви на 1 юли, че оттеглянето на Турция от конвенцията е "дълбоко разочароващо и стъпка назад за международните усилия за прекратяване на насилието над жени. Призоваваме всички държави да засилят своята превенция и отговор на всички форми на насилие, основано на пола“, написа той в профила си в Туитър.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”