Следвайте ни

Хиляди бебета тюлени измират в Намибия

viber icon

Отдавна знаем, че трусовете в природата вече започват да се случват с обезпокоителна честота. Пореден пример за това е масовата гибел на над 7000 бебета тюлени в Намибия, което сигурно ще се отрази на популацият аим и притеснява учените, цитирани от ДПА.

Телата на хиляди тюлени, повечето мъртвородени, бяха открити на плажа Пеликан Пойнт през последните седмици, каза Тес Гридли, изследовател в намибийския Проект Делфин и в университета Стеленбош, РЮА.

"Смятаме, че това са телата на тюлени от 5000 до 7000 прекратени бременности от колонията в Пеликан Пойнт. Броят на възрастните мъртви тюлени, изхвърлени по бреговете в Централна Намибия, също се измерва в хиляди", каза тя.

Изследователката подчерта, че все още не е ясно колко точно тюлени са загинали в района. Предстои анализ на снимков материал, направен от въздуха с дронове.

"Дори и това може да не даде информация за точния брой, защото ембрионите бързо се разлагат, а и могат да бъдат покрити с пясък", отбеляза тя.

Много бременни женски тюлени също са загинали, добави изследователката и подчерта, че ефектът от това може да повлияе върху популацията в Пеликан Пойнт през следващите години.

Тюленът от вида южноафриканска морска мечка е морски бозайник, обитаващ крайбрежието на РЮА и Намибия. Хиляди женски раждат малки в периода от средата на ноември до декември.

Учените все още се опитват да разберат какво е предизвикало масовата гибел на тюлени през последните седмици, като възможните причини са морски биотоксини, храна или бактериална инфекция, пише "Монитор".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?