1553

Хиджаб или грим? Как смъртта на младата Махса промени Иран

Спомняме си скорошната история за младата красива иранка Махса Амини, която трагично си отиде от този свят едва на 22. Тя почина малко след като беше арестувана от нравствената полиция в ислямската република заради това, че не е носила хиджаба си по строгите предписания. Смъртта ѝ разтърси целия свят и доведе до масови протести в Иран. Но къде е истината за нейната кончина така никой и не разбра.

След седмица прекарана в Иран се убедих, че страната е разделена на две с ясна и отчетлива граница – привържениците на строгите правила на исляма и желаещите свобода и светски живот. Това касае както мъжете, така и жените. Успях да поговоря с местните хора по случая „Махса Амини“. Това, което се знае от медиите, обаче не съвпада с това, което твърдят жителите на Техеран.

22-годишната Махса Амини е била от малкото градче Сакез в западна иранска провинция. Тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата където е била задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като младото момиче внезапно изгубило съзнание. Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата. Какво обаче е довело до смъртта на младото момиче.

Версия 1. Иранската полиция твърдеше, че Махса е получила сърдечен удар. Друга версия на органите на реда беше, че тя се е разболяла, докато е чакала заедно с други жени, задържани от нравствената полиция. Държавната телевизия излъчила дори кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите.

Версия 2. Махса Амини имала редица придружаващи заболявания, като основно страдала от рак на мозъка. В момента на разпита от стрес мозъкът и сърцето не издържали и тя си е отишла от естествена смърт, предизвикана от нейното заболяване.

Версия 3. Момичето е починало вследствие на случаен удар в главата. Привържениците на тази версия са убедени, че това е станало при ареста на девойката. Тя си е ударила главата при влизането в полицейския автомобил, след което е получила хематом, довел до фаталния край.

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на младото момиче. Много иранци обаче се питат как точно се води това разследване.

В коя от версиите се крие истината тепърва ще се разбере, факт е, че е един млад живот е приключил толкова рано.

Поговорих с много религиозни иранки, спазващи стриктно закона за носене на бурките и хиджаба. Те не оправдават Махса и са убедени, че една жена трябва да спазва законите на страната, в която живее. Жената трябва да е тиха, кротка, да се подчинява на мъжа и да си носи правилно хиджаба, ми споделиха религиозните иранки с бурки. 

Докато бях в Техеран нямаше протести, но затова пък видях десетки млади момичета без кърпа на главата, красиво гримирани, по дънки и тесни панталони. Видях млади влюбени двойки да се държат за ръка. И всички тези смели незабрадени момичета ги срещнах да обикалят забележителностите на Техеран – там, където е искала да отиде покойната Махса Амини, там, където се събира интелигенцията, прогресивно мислещите хора, жадни за знания, култура и исторически познания.

В момента нравствената полиция не е активна, временно е спряна, но докога никой не знае.

Иранките, които са с бурки и хиджаб са убедени, че са щастливи. А модерно облечените иранките с изрисувани вежди, красиви прически и грим чакат своето законно щастие.

Автор Оля Ал-Ахмед

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?