46

Хеликоптери, самолети и цялата армия помагат след апокалипсиса в Турция

До момента 6234 души загинаха, а други 37 011 бяха ранени след мощните земетресения

Турската армия е напълно мобилизирана заради щетите от земетресението, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар. Страната е опустошена от два мощни труса, които срутиха до основи 10 окръга.

АА

Турция е изправена пред невиждана катастрофа, но ще я преодолее, благодарение на интензивните усилия на всички, добави Акар в съвместна пресконференция с министъра на здравеопазването Фахретин Коджа в провинция Хатай.

АА

Министерството на отбраната в Анкара незабавно е предприело усилия още рано в понеделник и е установило въздушен мост до зоната на земетресението. Акар заяви, че са транспортирали оборудване с 2600 души спасителен персонал и 78 превозни средства.

АА

„Транспортираме още девет батальона командоси до зоните на земетресението и четири други батальона, които в момента са в Турската република Северен Кипър (ТРСК). Те ще пристигнат в региона днес“, сподели Акар пред репортери. Той отбеляза, че самолетите, използвани за транспортиране на персонал и оборудване и помощ, се използват за транспортиране на ранени и болни цивилни до болници на връщане.

АА

Военната база Инджирлик в провинция Адана се превърна в логистична линия с 19 хеликоптера, които активно участват, допълни Акар. От днес броят им ще нарасне до 45. 1600 войници участват в работата и са създали 25 мобилни кухни, и 14 мобилни тоалетни за пострадалите от земетресенията.

АА

„Опитваме се да сервираме топла супа на най-малко 15 000 граждани всеки ден“, заяви Акар, добавяйки, че всички войскови части, щабове и военни постове в районите на бедствие са отворени за цивилна употреба.

Акар също така отбеляза помощта, пристигаща от други страни, като изтъкна, че Министерството на отбраната се координира с Дирекцията за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) и Министерството на външните работи.

АА

Турските въоръжени сили също участват активно в гасенето на пожара на пристанище Искендерун, който на моменти беше овладян, но по последна информация на места продължава да е активен.

АА

„Турските войници са в услуга на нацията, както винаги е било в миналото “, заключи Акар.

Армията също така ще се грижи да установяване на ред в засегнатите райони, където започва да се чувства остър недостиг на гориво и храна. Зачестиха информации за плячкосване на някои хранителни магазини, предимно от сирийски мигранти живеещи в района. 

По официални данни до момента само в Турция 6234 души загинаха, а други 37 011 бяха ранени след две мощни земетресения с център в провинция Кахраманмараш в понеделник. Провинциите Газиантеп, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис бяха сериозно засегнати от бедствието, докато екипите за търсене и спасяване продължават да изваждат хора от развалините. Земетресенията причиниха значителни щети и в съседните сирийски райони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?