Следвайте ни

Хеликоптерът „Инджинюъти” подобри три свои рекорда на Марс

viber icon

Хеликоптерът "Инджинюъти", който се намира на Марс, подобри три свои рекорда наведнъж, предаде ТАСС, като цитира съобщение на НАСА.

Машината успя да измине 625 метра в район с пясъчни дюни за 2 минути и 46 секунди със скорост от 5 метра в секунда. Така "Инджинюъти" подобри собствените си постижения за изминато разстояние, продължителност на полета и скорост на придвижване.

"Този полет отново показа възможностите на летателния апарат за изследване на Марс - бързо получаване на информация за райони, до които достъпът по друг начин е труден," казаха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, която отговаря за изпълнението на проекта. Мини-хеликоптерът обходи район с пясъчни дюни, труднодостъпен за роувърите.


"Инджинюъти" направи цветни снимки, които изпраща в НАСА.

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти", който тежи 1,8 кг, се издигна за първи път на 3 м над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 30 април за 118 секунди той измина общо 266 метра - до поставената цел и обратно. При полета си на 21 юни премина 160 метра в едната посока за 77,4 секунди. Разработката на "Инджинюъти" струва 80 милиона щатски долара, като машината е изминала вече общо над 1,6 километра.
Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?