3906

Харви Уайнстийн с поредно овинение в сексуално посегателство

Актрисата Джулия Ормънд е подала иск във Върховния съд на Ню Йорк срещу опозорения филмов продуцент Харви Уайнстийн за сексуално посегателство през 1995 г., съобщиха световните осведомителни агенциии. В иска, подаден в сряда, като ответници са посочени също "Криейтив артистс ейджънси" ("КАЕ"), бившата агенция на Ормънд, "Уолт Дисни кампъни" и "Мирамакс" с обвинения, че са знаели за проблемното поведение на Уайнстийн, но не са предприели нищо.

Ормънд, която през 90-те години на миналия век се снима във филми заедно с Брад Пит и Харисън Форд, преди светлината на прожекторите да избледнее, твърди, че Уайнстийн я е нападнал сексуално през декември 1995 г. след бизнес вечеря в Ню Йорк, на която двамата трябвало да обсъдят проект. Освен това тя твърди, че след като е информирала агентите си Брайън Лурд и Кевин Хювейн, понастоящем съпредседател на "КАЕ", те не са направили нищо, за да ѝ помогнат, а вместо това са я предупредили да си държи устата затворена. Лурд и Хювейн не са посочени като обвиняеми в иска. Въпреки това имената им са цитирани в жалбата.

"Мъжете в "КАЕ", които представляваха Ормънд, знаеха за Уайнстийн. Както и работодателите на Уайнстийн в "Мирамакс" и "Дисни", се казва в иска и се пояснява: "Недопустимо е, че нито една от тези известни компании не е предупредила Ормънд, че Уайнстийн има история на нападения над жени, защото е твърде важен, твърде влиятелен и им носи твърде много пари".

"Харви Уайнстийн категорично отрича обвиненията, отправени срещу него от Джулия Ормънд, и е готов яростно да се защитава. Това е поредният пример за жалба, подадена срещу г-н Уайнстийн след изтичането на десетилетия, и той е уверен, че доказателствата няма да подкрепят твърденията на г-жа Ормънд", се казва в изявлението на адвоката му Имран Ансари.

Представители на "Дисни" и "КАЕ" не бяха открити веднага за коментар.

70-годишният Уайнстийн излежава 23-годишна присъда в затвора в Ню Йорк, където през 2020 г. беше осъден за сексуални посегателства срещу други жени. През февруари той беше осъден на 16 години затвор за изнасилване на жена в хотел в Бевърли Хилс през 2013 г.

"След като в продължение на десетилетия живях с болезнените спомени за преживяното от мен в ръцете на Харви Уайнстийн, съм смирена и благодарна на всички, които рискуваха да говорят", каза Ормънд в изявление и допълва: "Искам да хвърля светлина върху това как влиятелни хора и институции като моите агенти в "КАЕ", "Мирамакс" и "Дисни" позволиха и осигуриха прикритие на Уайнстийн да нападне мен и безброй други".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?