1553

Хърватия не прие обучение на украински войници

Хърватските депутати казаха "не" на обучението на украински войски
Хърватското правителство днес не успя да получи подкрепата на парламента за обучението на украински войници по програма на Европейския съюз, която разедини лидерите на страната.

Европейският съюз стартира най-голямата си досега мисия за военно обучение, чиято цел е да подготви първоначално 15 000 украински войници в няколко държави-членки.

Участието в мисията, която има за цел да подкрепи борбата на Киев срещу Русия, раздели политиците в Хърватия, която е членка на ЕС и НАТО.

Президентът Зоран Миланович неведнъж е заявявал, че е против, и е твърдял, че това ще "въвлече Хърватия във войната повече, отколкото е необходимо".

"Това би означавало войната да се пренесе в Хърватия", заяви през октомври Миланович, чиито правомощия са ограничени, но който е главнокомандващ въоръжените сили на страната.

Изявленията на президента накараха консервативния министър-председател Андрей Пленкович, чието правителство подкрепи предложението за обучение, да го обвини в "проруски възгледи".

Заради разногласията правителството подложи въпроса на гласуване в парламента в петък.

Решението за това дали около 100 украински войници ще бъдат обучавани в Хърватия е "избор между Украйна и режима на (руския президент Владимир) Путин", заяви Пленкович преди гласуването.

Но само 97 депутати подкрепиха предложението, което е по-малко от необходимите две трети, за да бъде то прието. Този акт нанесе сериозен удар на министър-председателя.

Депутатите от опозицията, които се противопоставиха на този ход, твърдят, че той ще превърне Хърватия в "мишена" за Русия.

Близо 60 % от хърватите са против обучението на украински войници в страната им, а около една трета са "за", показва проучване, проведено по-рано този месец.

Основният център на Мисията на ЕС за военна помощ (EUMAM) ще бъде създаден в Полша, а вторичният щаб ще бъде в Германия.

Мисията е създадена за първоначален период от две години и се очаква да струва около 60 млн. евро годишно.

Парите идват от Европейския механизъм за мир на блока - фонд, който е силно натоварен, тъй като се използва за покриване на разходите за доставки на оръжие от членове на ЕС за Украйна. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Уточнение

Уточнение

17.12.2022 | 11:10

Хърватският парламент има 150 депутати. ЗА са гласували "само" 97... За подобно решение е нужно мнозинство от 2/3, тоест 101 депутати.

Отговори
2 0
ахил

ахил

17.12.2022 | 08:48

Нашите плъшоци да вземат пример!!!!!!

Отговори
2 2
Браво Хърватия

Браво Хърватия

17.12.2022 | 01:12

Така се защитават национални интереси а не като нашите продажници.

Отговори
3 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?