Следвайте ни

Хървати съдят Австрия заради заразяване с COVID-19

viber icon
Деветима граждани на Хърватия съдят Австрия заради заразяване с новия коронавирус по време на ски почивките им в провинция Тирол, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
 
Първото заседание по делото ще се проведе на 23 септември в сградата на Федералния съд във Виена, поясняват от редакцията. Уточнява се, че хърватите са се заразили с COVID-19 по време на почивката си в добре познатия ски курорт Ишгъл, или „Алпийската Ибиса“. Именно оттам в края на февруари и първите седмици на март заразата с коронавирус започна да се разпространява в цяла Европа, допълва агенция Фокус.
 
Петер Колба, ръководител на Виенската асоциация за защита на потребителите, заяви в интервю за хърватски вестник, че около 1000 души от 45 държави са изразили готовност да заведат дело и да търсят обезщетение от Австрия заради заразяване с коронавируса. Деветима от тях са хърватски граждани.
 
„Съдим Австрия като държава, тъй като именно федералният министър на здравеопазването е отговорен за здравето на всички хора на нейна територия. Това, разбира се, не намалява отговорността на регионалните власти в Тирол, нито на общините, на чиято територия се намира Ишгъл административно, но които не са получили насоки и препоръки за строги мерки от Виена", обясни Колба.

 

Той казва, че администрацията е трябвало да издаде предупреждение или да затвори ски курортите седмица преди предприемането на мерките срещу инфекцията. „Тогава дойде хаосът", коментира Колба.

 

Освен туристите, добави той, хората, които са обслужвали хотелите там, също са ощетени и ще бъдат представени в съда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?