1939

Хапваме месо от епруветка в ресторанта

Отгледаното в лаборатория месо, което доскоро беше предмет на научната фантастика, може да стане реалност в някои ресторанти в САЩ още тази година.

Възможно е месо, отглеждано в огромни стоманени вани, да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган.

Прочути майстор-готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес са готови да представят месото в своите елитни ресторанти.

Култивираното месо се получава от проба клетки, събрани от добитък, която се захранва с хранителни вещества, отглежда се в огромни стоманени съдове - биореактори, и се преработва в нещо, което изглежда и има вкус на истинско месо.

Досега само една държава - Сингапур, е одобрила този продукт за продажба на дребно. Но САЩ са готови да я последват. Американската агенция по храните и лекарствата заяви, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния UPSIDE Foods, е безопасен за консумация от хора.

Фирмата се надява да пусне продукта си в ресторантите още през 2023 г., а в магазините за хранителни стоки - през 2028 г.

Засега производството е ограничено. Съоръжението на UPSIDE има капацитет да произвежда 400 хил. килограма култивирано месо годишно.

Отглеждането на месо в стоманен съд вместо на полето може да намали въздействието на животновъдството върху околната среда, което според ФАО е отговорно за 14.5% от световните емисии на парникови газове.

Въпреки това много хора се отвращават от култивираното месо, казва Джанет Томияма, здравен психолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ваня

Ваня

30.01.2023 | 12:57

Щурци, насекоми, лабораторно месо и какво ли още предстои. Да ни е честит новия световен ред. Тепърва ще се усещат негативите от поколения наред, НО все пак всичко е от загриженост за хората. Жалко за всички ни.

Отговори
3 0
222

222

30.01.2023 | 13:09

западният добитък от ЕС вече се оглежда и за човешко месо, както и иска да произвежда тор от човешките трупове, скоро очаквай и това

Отговори
1 1
За пригожинския трол темата няма значение

За пригожинския трол темата няма значение

30.01.2023 | 13:24

Той да се отчете пред господаря си с нещо против джендърите нацисти наркомани от Колективния запад, дето Медвежончик през ден бомбардира във фейсбук

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?