Хапваме месо от епруветка в ресторанта
- 12:45, 30.01.2023
- 565
- 3
Отгледаното в лаборатория месо, което доскоро беше предмет на научната фантастика, може да стане реалност в някои ресторанти в САЩ още тази година.
Възможно е месо, отглеждано в огромни стоманени вани, да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган.
Прочути майстор-готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес са готови да представят месото в своите елитни ресторанти.
Култивираното месо се получава от проба клетки, събрани от добитък, която се захранва с хранителни вещества, отглежда се в огромни стоманени съдове - биореактори, и се преработва в нещо, което изглежда и има вкус на истинско месо.
Досега само една държава - Сингапур, е одобрила този продукт за продажба на дребно. Но САЩ са готови да я последват. Американската агенция по храните и лекарствата заяви, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния UPSIDE Foods, е безопасен за консумация от хора.
Фирмата се надява да пусне продукта си в ресторантите още през 2023 г., а в магазините за хранителни стоки - през 2028 г.
Засега производството е ограничено. Съоръжението на UPSIDE има капацитет да произвежда 400 хил. килограма култивирано месо годишно.
Отглеждането на месо в стоманен съд вместо на полето може да намали въздействието на животновъдството върху околната среда, което според ФАО е отговорно за 14.5% от световните емисии на парникови газове.
Въпреки това много хора се отвращават от култивираното месо, казва Джанет Томияма, здравен психолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни


