71

Handelsblatt: Парите на ЕС свършват

Войната в Украйна и спирането на руския газ. Първите последици от изменението на климата и късните последици от пандемията. Натискът на миграцията, а сега и нарастващите разходи за лихви: вероятно никога досега Европа не е била засегната от толкова много кризи наведнъж. 

 

Европа е обхваната от многобройни кризи, но капацитетът на ЕС за действие намалява. Със сегашния си бюджет той не е в състояние да се справи с предизвикателствата, пише Мориц Кох от Handelsblatt.

Войната в Украйна и спирането на руския газ. Първите последици от изменението на климата и късните последици от пандемията. Натискът на миграцията, а сега и нарастващите разходи за лихви: вероятно никога досега Европа не е била засегната от толкова много кризи наведнъж. Малко неща подсказват, че това описание на ситуацията ще остане моментна снимка. Напротив. Многобройните кризи се превръщат в постоянни - и претоварват финансовите ресурси на ЕС. Бюджетните резерви на Съюза са практически изчерпани, а останалите милиарди отдавна са изчерпани. Предизвикателствата пред европейската политика се увеличават, но нейният капацитет за действие намалява.

По този начин тема, която вероятно интересува само специалистите извън Брюксел, се изтласква в центъра на европейския политически дебат: преразглеждането на бюджета на ЕС. Йоханес Хан, отговорният комисар, ще представи първо предложенията за бюджета за 2024 г. във вторник, а след това, вероятно в средата на месеца, средносрочния преглед на финансовата рамка за периода 2021-2027 г. 

Но тези, които очакват облекчение, вероятно ще бъдат разочаровани. Готовността за инжектиране на допълнителни средства е ниска, особено в Германия, която е най-важният нетен платец на ЕС. В държавите членки има съпротива и срещу плановете на Европейския парламент да предостави на Комисията повече собствени приходи.

Само на пръв поглед сумите в бюджета на ЕС са впечатляващи. Така наречената многогодишна финансова рамка включва повече от един трилион евро. Към нея се прибавя и Фондът за възстановяване "Корона", който е на стойност 750 млрд. евро.

Разходите обаче са разпределени за седем години. И още: Около 80 % от бюджета са твърдо заделени, например за общата селскостопанска политика или кохезионния фонд, който трябва да изравни икономическата мощ в Европа.

ЕС има много задължителни разходи, но малко гъвкавост

Така остават по-малко от 30 млрд. евро годишно за подкрепа на Украйна, ускоряване на енергийната трансформация, укрепване на индустрията за чипове, стимулиране на вътрешното производство на чисти технологии, разработване на нови източници на суровини и противопоставяне на китайската инициатива "Пътят на коприната".

Още тази година Хан ще трябва да изстиска и последните резерви от седемгодишния бюджет. Нищо чудно, че Комисията на ЕС трябва да прибягва до трикове с черупки и политика на обявяване. 

Принуден да се вкопчи в твърд корсет от задължителни разходи, ЕС не може да се издигне до геополитическа сила. Със сегашната структура на бюджета Европа не е в състояние да се справи с предизвикателствата си.

Ето защо прегледът на бюджета трябва да доведе до по-гъвкаво използване на средствата на ЕС в бъдеще - за справяне с кризи, за насърчаване на нови научноизследователски проекти и, да, с цялата дължима предпазливост, за обща индустриална политика. ЕС, който е способен да действа, си заслужава всяко евро.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ALİOSMAN

ALİOSMAN

07.06.2023 | 06:12

Эту страну не победить https://www.youtube.com/watch?v=2vEntUvkG0Q

Отговори
0 1
Copocoид за бoй

Copocoид за бoй

07.06.2023 | 06:07

се стяга и Русия ще фалира от дивана.

Отговори
2 3
VатникZдохни

VатникZдохни

07.06.2023 | 00:26

ЕС ще фалира,но чак когато Русия остане само малка част от Сибир,а и тогава не е сигурно.И нека разни русофили не си мислят,че в Русия средната заплата е 3000 долара,а месото е 2 лв.,защото нещата далеч не са така.Руската икономика страда много по осезаемо от европейската.Да поживеем пък ще видим.

Отговори
10 7
Некъв там

Некъв там

07.06.2023 | 01:34

Да да ще ти се Русия да фалира САЩ ще фалира а ЕС ще се распадне

Отговори
5 5
Гери Йорданова

Гери Йорданова

06.06.2023 | 22:57

Това е само началото ! Никой не ви е насилвал да сте агресивни към Русия и да я предизвиквате ! Психопата Зеленски трябва да се спре , а не ЕС да му помага иа да го поощрява ! Ще се осъзнаете , но ще е късно !

Отговори
23 26
ALİOSMAN ÖZGÜR

ALİOSMAN ÖZGÜR

06.06.2023 | 23:26

На такива като теб трябва да се спре достъпа до интернет, отнемане на българско гражданство и НЕЗАБАВНО ЕКСПУЛСИРАНЕ в Русия без право на завръщане

Отговори
29 14
Валодка

Валодка

07.06.2023 | 00:05

Гери ама може ли наистина да си толкова тъпо парче.

Отговори
12 10
мръсен шорошояд

мръсен шорошояд

07.06.2023 | 00:17

докато довчера шорошляците се радваха, как ще фалират Путин със санкции, нещо нещата пак не се получиха!

Отговори
7 4
мръсен шорошояд

мръсен шорошояд

07.06.2023 | 00:18

ти ли си умен, шорошоядско продажно лайно, ти ли си българин?

Отговори
2 4
Урсула

Урсула

06.06.2023 | 22:36

Населението на Украйна сега е 29 милиона души, други 8,6 милиона са бежанци, които са заминали в чужбина и не са се върнали. Такива приблизителни цифри споделя Украинският институт на бъдещето. От останалите 29 милиона работят само 9,1-9,5 милиона души, около 1 милион са под оръжие, като се вземат предвид месечните загуби от около 15 хиляди души, приблизително същия брой хора с увреждания, демографската дупка в страната само ще расте само . В същото време коефициентът на раждаемост вече е паднал под 1, докато за нарастване на населението трябва да е повече от 2. „Ако нищо не се промени, през следващите няколко години в Украйна ще има два пъти повече пенсионери, отколкото работещи“, казват анализаторите.https://uifuture.org/category/reports/

Отговори
8 6
Западняк

Западняк

06.06.2023 | 22:55

Защо плачеш на чужд гроб? Отговор: за копейки.

Отговори
7 9
правилно

правилно

07.06.2023 | 00:20

такива бок_луци, като теб загробиха България!

Отговори
4 3

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?