71

Хамсията в Черно море критично намалява! Учен предлага едногодишна забрана на риболова

Директорът на Института за морски науки и технологии към Техническия университет Карадениз, в Истанбул, проф. д-р Ахмет Джемал Динчер привлече вниманието на обществеността към намаляващата популация на хамсия в Черно море.

DHA

Турция има забрана за улов на хамсия, по-малка от 9 сантиметра. Но експертите предупреждават, че това не е достатъчно.

 

„И тази година хамсията не даде желаното възпроизводство. Рибата с годините намалява постепенно. Моето предложение е за забрана за една година на лова ѝ. Но министерството наложи забрана само от 10 дни миналата година“, заяви той, пред информационната агенция Демирорен.

 

Динчер твърди, че нито една риба с дължина 9 сантиметра не е подходяща за ядене и цената на „годната за ядене“ хамсия е била много висока тази зима, като тя достигна до 100 лири (9,50 лева) за килограм.

 

„Трябва да сме много внимателни по отношение на устойчивия качествен лов на хамсия. Това е вид който е много важен за популациите и на други видове риби в Черно море. Трябва да проявим чувствителност, за да сме сигурни, че наличността от хамсия може да се възстанови, като в предишните години. Предлагам ловът на хамсия да бъде спрян за една година. В такъв случай в бъдеще ще консумираме по-качествена и също така по-евтина хамсия“, заключи той.

DHA

Мустафа Каракаш, президент на рибарската кооперация Акчакоджа, сподели, че тъй като има недостиг при някои видове риба, и при хамсията количествата са намалели тази година. Той отбеляза, че риболовът на хамсия намалява с всеки изминал ден в района на Западно Черно море, защото рибата е напуснала региона и е започнала да мигрира към района на Източното Черно море. 

„Хамсията е бързо мигриращ вид. Тя следва своята миграция от запад към източното черно море. Сега е в изобилие в крайбрежните води на Грузия.“

Директорът на Централния изследователски институт по рибарство в Трабзон доц. д-р Илхан Айдън посочи, че хамсията има важно място в Черно море.  „Хамсията представлява почти 60 процента от нашия риболов. Ние ловим по-голямата част от нея в района. 

 

Хамсията е ценен продукт. Тя е мощен и здравословен източник на протеини. Риболовът трябва да се управлява добре. Разбира се, популациите на тези малки мигриращи риби се променят през годините в зависимост от много фактори“, заключи Айдън.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?