71

Хамас: Имаме над 500 км. тунели в Газа, по-дълги са от метрото в Лондон ВИДЕО

Във войната Израел-Хамас всички погледи са насочени към сухопътната операция на Израел.

Двата най-важни проблема, пред които е изправен Тел Авив, който разположи хиляди танкове и войници в ивицата Газа, са заложниците, държани от Хамас, и подземните тунели, известни още като „метрото в Газа“.

Факт е, че тунелите, изградени от Хамас през годините, наподобяват подземен лабиринт. Той позволява мунициите да бъдат скрити и членовете на Хамас да се движат незабелязани под земята. Смята се, че входовете на тунелите са скрити сред тесните улици на района и са защитени от капани и самоделни бомби.

Турският ежедневник Хюрийет, съобщи, че английското издание на Русия Днес (РТ) е провело забележително интервю с Муса Мохамед Абу Марзук, една от висшите фигури на Хамас. По време наинтервюто, са използвани кадри, направени от канала в тунелите на Хамас, преди две години.

Марзук заяви, че са построили тунелите за евентуална война. „Отговорност на ООН и Израел е да защитават цивилните в Газа. Тези тунели са предназначени да защитават само военните, а не цивилни граждани от военни самолети.“

Уникалните кадри в тунелите на Хамаз, снимани преди началото на конфликта, станаха една от най-обсъжданите теми в западните медии, тези дни. На тях се вижда как репортерът на РT се спуска в дълбокия 60 метра тунел с помощта на въже. Той влезе със специално разрешение и първи показа тунелите на Хамас. 

Членовете на Хамас споделят, че могат да останат в тунела с дни. Във видеото се вижда как членове на терористичната организация се движат вътре в тунела с оръжия в ръце.

Британският вестник Дейлимейл подчертава, че военните инженери на Хамас са станали по-квалифицирани през годините в инсталирането на вентилация, електрическо осветление и телефонни линии в облицовани с бетон тунели.

Смята се, че тунелите, по чието изграждане Хамас работи от години и които се простират като лабиринт под Газа, са на средна дълбочина от около 30 м. Доста трудно е да се разбере размерът на мрежата. Единственото известно е, че тунелите са разположен под ивицата Газа, която е дълга 41 километра и широка 10 километра.

По време на конфликтите през 2021 г. Израел обяви, че е нанесъл въздушен удар върху повече от 100 км тунели и е унищожил всички, докато Хамас обяви, че тунелите му се простират до 500 километра и само 5 процента от тях са били ударени по време на атаките.

Изграждането на тунелната мрежа, която е по-голяма от лондонското метро, ​​започна преди 2005 г. и се ускори, след като Хамас пое контрола над района.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Простия

Простия

04.11.2023 | 23:50

ХаХаХа! Абе марица как може да се вързвате на видео, което е направено с изкуствен интелект:)

Отговори
0 0
Единственото решение

Единственото решение

04.11.2023 | 03:06

Газа сити е на няколко километра от морето. Ако солена вода се докара до тунелите, ще има много издавени въоръжени плъхове.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?