46
Следвайте ни

Хакери искат откуп, за да върнат данните на 20 милиона потребители

viber icon

Хакери, които откраднаха потребителските данни на турския гигант за онлайн доставка на храна Йемексепети, заплашиха компанията, че ще ги продадат, ако поисканият откуп не бъде платен. Хакерите твърдят, че разполагат с данните на 20 милиона потребители, съобщи турската служба на Дойче Веле на 21 ноември. 

Хакерите, които казаха, че са базирани в Русия, искат близо три милиона турски лири (около 464 хил. лева) от Йемексепети, за да не продадат данните. 

Йемексепети по-рано обяви, че хакерите са поискали откуп от компанията, но не е имало констатирана хакерска намеса в сайта им и данните. 

Хакерите обаче споделиха в Туитър лична информация за някои журналисти и известни личности, клиенти на компанията, за да опровергаят изявлението ѝ. 

Отговаряйки на въпросите на Дойче Веле, хакерите отрекоха да са китайци или турци, като отбелязаха, че имат членове от различни страни. 

Хакерите казаха, че първоначално са изпратили имейл до Невзат Айдън, бившият главен изпълнителен директор, който се оттегли на 1 ноември, за да изброят исканията си. 

„Айдън беше главен изпълнителен директор, когато изпратихме имейла. Той подаде оставка след това. Предадохме нашите искания и на новия главен изпълнителен директор Мерт Баки, но той не ни взе на сериозно“, казаха те. Крадците отбелязаха, че вероятно Delivery Hero, която притежава Йемексепети, може да са оказали натиск върху компанията да не извърши плащането. 

Хакерите твърдят, че са откраднали данните преди близо месец. На компанията беше даден срок до 22 ноември да извърши плащането. 

Това не е първият път, когато сайта Йемексепети е хакван и претърпява кибератаки с пробив на данни. Подобен инцидент се случи на 25 март и компанията призна тогава, че данните им са били откраднати. 

Компанията, която заяви, че са взети необходимите мерки за сигурност, в момента е изправена пред глоби от Органа за защита на личните данни в Турция (KVKK) и Органа за информационни и комуникационни технологии (BTK) за неопазване на данните си.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?