Следвайте ни

Хаити поиска военна помощ от ООН и САЩ

viber icon

Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за опазване на сигурността на ключовата инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз, съобщиха агенциите, предава БТА.

Що се отнася до искането към ООН, канцеларията на временния премиер на Хаити Клод Жозеф го е отправила в писмо до Обединените нации, видяно от Ройтерс, а самият документ е с дата 7 юли. Това е денят, в който Моиз беше застрелян в дома си. В писмото се казва, че целта на искането е "да бъдат подпомогнати усилията на националната полиция да възстанови отново обществения ред и сигурност на цялата територия на страната".

За да бъде разрешено в Хаити да бъдат разположени военни или полицейски мироопазващи сили на ООН, ще е нужно одобрнието на 15-членния Съвет за сигурност на организацията. Същевременно Жозеф потвърди пред Асошиейтед прес, че страната му е поискала и от САЩ да изпратят военни сили, отново с цел стабилизиране на обстановката в Хаити и по-специално за защита на критичната инфраструктура след убийството на Моиз, докато страната се занимава с организирането на нови избори.

"Определено се нуждаем от подкрепа и затова се обърнахме към нашите международни партньори за помощ", каза той в интервю за АП, но отказа да съобщи повече подробности. "Убедени сме, че нашите партньори могат да помогнат на националната полиция да се справи със ситуацията."

Жозеф заяви, че недоумява как е възможно опоненти да се опитват да се възползват от убийството на Моиз, за да вземат властта - препратка към група депутати, които декларираха вярност към Жозеф Ламбер, председателя на разпуснатия Сенат, и го признаха за временен президент. Временният премиер визираше индиректно и Ариел Анри, чиято кандидатура за премиер бе издигната от Моиз само ден преди да бъде убит.

"Не се интересувам от борби за власт", каза Жозеф в краткото телефонно интервю, без да споменава поименно Ламбер. "Има само един начин да станеш президент на Хаити. С избори. Затова приканвам всички да работим заедно така, че страната да има избран президент." 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

USA

USA

10.07.2021 | 12:48

Pod "opazvane na klyuchova infrastruktura" bankite Clinton-Soros li da se razbira

Отговори
0 0
От ООН и САЩ???

От ООН и САЩ???

10.07.2021 | 12:13

Ясно е кой седи зад атентата. Бягат от Афганистан, настаняват се другаде.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?