3906

Гутериш ще се срещне с Ердоган, Лавров и Зеленски, за да съживи сделката за зърно

Генералният секретар на ООН ще проведе срещи с президента Реджеп Тайип Ердоган, украинския президент Володимир Зеленски и руския външен министър Сергей Лавров в усилията за съживяване на Черноморската инициатива за зърно следващата седмица.

 

Решен съм да направя всичко възможно, за да възстановя Черноморската инициатива за зърно“, заяви Гутериш пред репортери в сряда.

 

Той не каза точно кога ще се срещне с гореспоменатите лидери.

 

Русия спря сделката за зърно през юли, тъй като твърди, че нейните искания, "не са били изпълнени досега", визирайки премахването на пречките пред износа на торове и включването на държавната Руска земеделска банка в международната платежна система SWIFT.

 

Споразумението с посредничеството на Турция и ООН беше подписано в Истанбул през юли 2022 г. от Русия, Украйна, Турция и ООН, създавайки безопасен коридор през Черно море за износ от три украински пристанища.

 

То помогна да се овладеят спираловидните цени в сектора и да се облекчи глобалната хранителна криза чрез възстановяване на износа от пшеница, слънчогледово масло, торове и други продукти от Украйна – един от най-големите износители на зърно в света.

 

Миналата седмица Ердоган съобщи, че всяка инициатива, която изолира Русия, е малко вероятно да бъде устойчива и призова Москва да не бъде „маргинализирана“ в преговорите, насочени към съживяване на ключова сделка за износ на украинско зърно през Черно море.

Той каза, че не е „безнадежден“ относно съживяването на сделката за зърно и подчерта, че Русия, Украйна и Турция ще продължат да обсъждат споразумението.

 

Ердоган многократно е призовавал западните страни да се съобразят с исканията на Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?