46

Guardian: България и Полша са опитни мишки за Путин

Владимир Путин превърна Полша и България в опитни мишки, пише Роб Дейвис от „Гардиън“ в доклад за решението на Кремъл да спре доставките на газ в двете европейски страни.

Макар че европейските лидери обещаха да спрат доставките на газ и петрол за Кремъл, реалността показва, че това е изключително трудно постижимо в краткосрочен план. Ще има поне една студена зима, преди големи енергоемки икономики като Германия и Италия, които са силно зависими от Русия, да могат да използват други източници.

Добре осведомен за това, Владимир Путин отправи предупредителен залп тази седмица. С въвеждането на закон, според който чуждестранните купувачи трябва да плащат за газ в рубли, той превърна Полша и България в опитни мишки.

Когато те отказаха да изпълнят исканията на Кремъл, той обяви, че няма да получават повече газ от Сибир по газопровода "Ямал". Това решение може да предизвика енергийна война, ако Русия изпълни заплахата на Путин и превърне огромните си газови запаси в оръжие срещу Европа.

Защо Полша и България?

Изглежда тези страни са подбрани с особено внимание. По данни на Евростат за 2020 г. Полша получава около 45% от природния си газ от Русия. По европейските стандарти това не е много, но Полша подкрепя Украйна политически и военно повече от всяка друга европейска държава.

България е по-малко застрашена от руски военни действия, но е по-зависима от руския газ, който покрива 73% от нуждите ѝ, пише "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Нанасянето на удари по тези страни позволява на Путин да изпробва силата на своето енергийно оръжие върху двама различни противници: единият представлява реална заплаха (Полша), докато другият (България) изглежда просто по-уязвим и може да послужи като ясен урок за други държави в същото положение.

Ще се справят ли те?

И двете страни заявиха, че ще устоят - и фактите изглежда са на тяхна страна. Договорът на Полша с "Газпром" така или иначе изтича в края на годината, а Варшава отдавна инвестира в алтернативни източници.

"Полша е съседка на Германия, така че може да внася оттам", казва Том Марцек-Мансер, водещ газов анализатор в консултантската компания ICIS. „Тя разполага със собствен терминал за втечнен природен газ (LNG), а нов газопровод от Норвегия ще започне да функционира по-късно тази година. И накрая, Полша предвидливо е натрупала запаси, очаквайки какво може да се случи.

Ситуацията в България е малко по-неблагоприятна, но тя разполага с втори газопровод към Гърция, който ще бъде пуснат в експлоатация по-късно тази година. Една българска компания наскоро поръча доставка на втечнен природен газ през гръцко пристанище. Това предполага, че са планирани доставки от други източници.

Какво ще направят другите?

Според Марцек-Мансер Путин е дал ясно да се разбере, че думите му за готовността да спре доставките на газ за "неприятелски" страни, ако те откажат да плащат в рубли, не са празна заплаха. "Има доказателства, че това не е блъф", каза той.

Това означава, че страните и компаниите, които купуват руски газ, ще трябва да решат дали да плащат в рубли. Унгария, която е рядък европейски приятел на Кремъл, вече се съгласи с руските искания. Според Блумбърг поне четири компании са последвали този пример.

Латвия, която заедно с Литва и Естония получава целия си газ от Русия още от 2020 г., обеща да спре да купува по принцип. Ключова алтернатива за по-малките страни, които първи в Европа отхвърлиха руския внос, е терминал за втечнен природен газ в Литва.

Европейската комисия заяви, че страните не трябва да плащат в рубли и че спазването на руското изискване би нарушило санкциите на ЕС. Русия обаче настоява плащанията към „Газпромбанк“ да се извършват в евро или долари и след това да се конвертират в рубли. Теоретично това също би било нарушение на санкциите. Миналата седмица обаче Комисията отбеляза, че договорите могат да бъдат изменени, за да бъдат приведени в съответствие с това условие.

Това е добра новина за големи икономики от ранга на Италия и Германия. Последната получава до 60% от своя газ от Русия. Според Берлин ще е необходимо известно време, за да се сведе ролята му до нула.

Ще има ли нов скок на цените на горивата?

Много ще зависи от това дали Русия ще отиде към ескалация. Холандският суров петрол TTF, европейският бенчмарк, започна седмицата на 92 евро, но в сряда достигна 115 евро в отговор на намаляването на доставките на газ от Кремъл за Полша и България. Увеличението беше с 20%, но до обяд цената се върна на 107 евро - все още с 15% по-висока от първоначалната стойност.

Британските доставчици на енергия купуват петрол от местния пазар на едро, но с течение на времето и най-малкото увеличение на европейските цени ще засегне и тях - както и британските потребители.

Но за да бъде Европа засегната от по-голяма ударна вълна, Русия ще трябва да отреже големи купувачи като италианската Eni и германската Uniper. Но от това ще пострадат и руските печалби, така че по-вероятно е да се постигне някакъв компромис по отношение на плащанията, както намекна Европейската комисия. /БГНЕС

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Графа

Графа

29.04.2022 | 01:47

Путин е убиец, и всички останали извратени вандали и варвари от Кремъл!!! Рашисти!!!

Отговори
6 1
Име

Име

28.04.2022 | 22:06

„- Ако видите или чуете някой да изнасилва жертва, запазете спокойствие и неутралитет. Няма смисъл да се намесвате, нито да звъните на полицията, нито да правите каквото и да е, ще утежните положението на изнасилваната жертва. Нека да си я доизнасилят, те само това ще направят, след това всичко ще приключи и ще има мир и спокойствие. А и най-вероятно жертвата сама е предизвикала агресията, все пак не може да си ходи спокойно където и както си иска. - Ако видите или чуете някой да пребива жертва, запазете спокойствие и неутралитет. Няма смисъл да се намесвате, нито да звъните на полицията, нито да правите каквото и да е, ще утежните положението на пребиваната жертва. Нека да си я допребият, те само това ще направят, след това всичко ще приключи и ще има мир и спокойствие. А и най-вероятно жертвата сама е предизвикала агресията, все пак не може да си ходи спокойно където и както си иска. - Ако видите или чуете някой да убива жертва, запазете спокойствие и неутралитет. Няма смисъл да се намесвате, нито да звъните на полицията, нито да правите каквото и да е, ще утежните положението на убиваната жертва. Нека да си я доубият, те само това ще направят, след това всичко ще приключи и ще има мир и спокойствие. А и най-вероятно жертвата сама е предизвикала агресията, все пак не може да си ходи спокойно където и както си иска. Струва ви се чудовищно всичко това? Да, прави сте, чудовищно е. А ако някой вас ви изнасилва, пребива, убива, искате ли всички да запазят спокойствие и неутралитет? Искате ли всички да не се намесват, нито да звънят в полицията, нито да правят каквото и да е, защото щели да утежнят положението ви? Искате ли всички да изчакат да ви доизнасилят, допребият, доубият, с идеята, че след това всичко ще приключи и ще има мир и спокойствие? Искате ли всички да си мислят, че най-вероятно сами сте предизвикали агресията, само с наглостта си да искате свободен живот? Чудовищно ли ви се струва? Да, прави сте, чудовищно е. Но защо тогава приемате чудовищни политици да ви говорят чудовищни неща? За 50 ст. по-евтин бензин ли станахме чудовища?“. Любомир Аламанов, Фейсбук

Отговори
6 0
Иванов

Иванов

02.05.2022 | 22:17

И аз съм пловдивчанин и съм ПОТРЕСЕН от неграмотността, от скудоумието , от необяснимата омраза и русофобия на пловдивчани. Непрекъснато гледам френска телевизия. Кадрите са досущ като тези по време на американските бомбардировки над Белград. Никой не мисли защо започна тази война, а има токова информация. Толкова ли отъпяхме, толкова ли се дебилизирахме. Та нас ни обработват по-лесно от украинците. Щатите успяха да хвърлят в една война един и същ народ, да разкъсат връзките между Русия и Европа, която отива на майната си. Когато всичко това стане ясно на отъпялото ни племе няма да може нищо да се направи. Жалко и тъжно, на добиче акъл не може да се даде то е само за консумация.

Отговори
0 0
Кдкд

Кдкд

28.04.2022 | 19:36

По скоро на европа и сащ

Отговори
1 2
Всеизвестно

Всеизвестно

28.04.2022 | 19:15

Където е минало НАТО, нищо добро не е останало.

Отговори
1 9
Прав си

Прав си

28.04.2022 | 20:28

То не че в Русия има кой знае какво добро,но скоро като мине НАТО от там...

Отговори
6 0
Киро

Киро

28.04.2022 | 18:20

На въпросът искате ли България да възприеме модела на управление и икономика на Русия само 15 % идиоти са отговорили с да. Ако искате да поркате самогон и по цяла вечер да слушате глупостите на това говедо на снимката отивайте в Русия.

Отговори
11 5
Йдк

Йдк

28.04.2022 | 19:50

Брачед промит ти е мозъка путин дава за първо дете 524000 за второ 700000 за трето милйон и стохиляди рубли при днешен курс това са седем хиляди долара за първо дете безвъзмездно

Отговори
1 10
Име

Име

28.04.2022 | 20:00

Ха ха ха.... Ха ха, ти си хахо бе Пут Кама Йно ! Бегай при путлер да ти даде и на тебе пари!!??? Много сте Мало Умниците.

Отговори
11 1
Йсйд

Йсйд

28.04.2022 | 20:08

Глупак.....жена ми там ги роди и двете нещастен аутсайдер

Отговори
3 4
Прав си

Прав си

28.04.2022 | 20:30

А ти стоиш тук и не си я виждал от години!

Отговори
4 0
Иванов

Иванов

02.05.2022 | 22:26

Драги Кирчо, понеже и ти си от компанията на неандерталците да те питам, колко колонии е имала всяка европейска държава. Кога са загубили колониите си. Коя е най-голямата колониална сила на миналия век. Какво са правили в колониите си Англия, Франция, Испания и т.н. демокрация ли са им насили. Колко колонии е имала Русия в Африка, Азия, латинска Америка. Защо има толкова африканци в Щатите бе Кирчо, пък в Русия няма, да не би щото е по-далече. Знаеш ли как са ги приютявали англичаните неграта в Щатите, в какви хотели са ги настанявали.И ние с Гайдите, щото дядо ти скоро е свалил цървулите , какво общо имаме с ингилизите. Що светът не говори на японски ами на английски. Абе кажи поне кое е общото между крокодила и кокошката, че много те затрудних.

Отговори
0 0
Иванов

Иванов

02.05.2022 | 22:36

Абе глупаци, вие не слушате ли Вацев и другите анализатори.

Отговори
0 0
Дали ще се справят?

Дали ще се справят?

28.04.2022 | 16:48

Ще попитаме вождът! Той има намеса в патока, за който нямаме кранче и трябва да ни обясни ЗАЩО?

Отговори
6 1
Прав си

Прав си

28.04.2022 | 20:32

Ще ти обясня аз. Защото ни плащат по 800 000 000 на година и немогат да гъкнат щото направят ли го двете им патерици остават на сухо! Отклонение нямаме ама кран за спиране сме си направили!

Отговори
1 2
цирк

цирк

28.04.2022 | 16:05

Английските помии отдавна офейкаха от ЕС, за да не се занимават с българи и поляци, а сега на загрижени ли се правят -не, по-скоро на интересни!

Отговори
6 13
Прав си

Прав си

28.04.2022 | 20:34

А иначе русия никога и не е била там,понеже мястото и е при северна корея и Виетнам!

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?