Груевски посегна на България, вбеси Първанов

Няма вардарци, егейци и пиринци, само македонци, отсече премиерът на западната ни съседка. Скопие ще се размине с членство в ЕС, контрира БГ президентът

Македонският премиер Никола Груевски отправи иредентистки нападки пред македонската общност в Сидни, пише гръцкото издание Неокозмос. Няма вардарски, егейски и пирински македонци, а само македонци. Македонците в Австралия се радват на уникалната възможност да живеят заедно със своите сънародници от Егейска и Пиринска Македония, което не се случва в нашата родина, заявил Груевски, като призовал членовете на диаспората да не се разделят на тази основа и да останат единни и по въпроса за спора за името на страната с Гърция. Той отбелязал, че преговорите с Атина предстои да бъдат подновени, за да бъде намерено решение, което няма да навреди на македонските национални интереси, език, нация, култура, гордост и достойнство.

Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония, позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции, коментира изказванията на Никола Груевски българският президент Георги Първанов, който в момента е на официално посещение в Австралия.

Според държавния ни глава тази позиция е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС. Искам да припомня още по-твърдо онова, което казах преди девет-десет месеца  -  че Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС, подчерта президентът и допълни, че българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза, не е безусловна. Тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции. Като абсолютно неуместни обявиха претенциите на македонския премиер и от българското Външно министерство.

Няма да влизаме в никаква форма на диалог с Груевски или скопската общност в Австралия за несъществуващи проблеми, коментира гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Друцас изказванията на македонския премиер. Гърция гледа на отношенията си със Скопие открито и винаги конструктивно. Лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че от тях зависи да изберат между обичайната агресивна, националистическа реторика или да инвестират в конструктивен, честен и състоятелен диалог за разрешаването на спора с името на Македония, подчерта той.

Репликите на премиера Груевски идват ден след като турският външен министър Ахмет Давутоглу в разговор с босненските лидери в Сараево обяви, че Османската империя трябва да се възобнови. Това е нещо изключително положително за Балканите, а Турция има право и интерес да влияе в уреждането на отношенията на Балканския полуостров, Кавказ и Средния изток, за да защити своето историческо наследство и собствената си сигурност, обяви първият дипломат на Анкара.

Изказванията на Давутоглу дойдоха по-малко от месец след като турското образователно министерство направи неуспешен опит да подобри знанията на учениците по география, като им раздаде СD, в които в пределите на Турция бяха вкарани цялата територия на Армения и Кипър, както и части от България, Ирак и Грузия. Според източници от турското министерство образователно ведомство грешката е станала случайно.

На 15 август в телевизионно интервю албанският премиер Сали Бериша заяви, че проектът за национално обединение на албанците трябва да бъде сред приоритетите и основните цели на всички политици от Албания и Косово. Съюзът на нацията е мой проект, но трябва да се отбележи, че в основата на този проект за национален съюз е европейският идеал, посочи той. Между двете държави не трябва да има митническа администрация. Не трябва да се допуска по никакъв начин Албания и Косово да гледат една на друга като на чужди държави, което няма нищо общо със суверенитета на страните, смята Бериша.

*иредентизъм - политическо движение за анексиране на чужди територии към предполагаемо еднонационална държава, (бел. ред.)

ИСКАТ СИ ВЕНЕЦИЯ И ВИЕНА

Венеция и Виена са македонски имена. Произходът им е от древномакедонските племена венети, които дали названията на още 17 града в Англия и над 2000 топонима по цял свят. Поредното епохално откритие принадлежи на македонския автор Петар Поповски, чиято книга „Открадната история" бе представена в Скопие. Наскоро друг автор - Томе Веляновски от град Прилеп пък откри, че норвежката столица Осло е получила името си от македонската принцеса Ословяна, потомка на цар Самуил, в която се влюбил норвежки рицар по време на кръстоносните походи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?