Следвайте ни

Груевски посегна на България, вбеси Първанов

Няма вардарци, егейци и пиринци, само македонци, отсече премиерът на западната ни съседка. Скопие ще се размине с членство в ЕС, контрира БГ президентът

viber icon

Македонският премиер Никола Груевски отправи иредентистки нападки пред македонската общност в Сидни, пише гръцкото издание Неокозмос. Няма вардарски, егейски и пирински македонци, а само македонци. Македонците в Австралия се радват на уникалната възможност да живеят заедно със своите сънародници от Егейска и Пиринска Македония, което не се случва в нашата родина, заявил Груевски, като призовал членовете на диаспората да не се разделят на тази основа и да останат единни и по въпроса за спора за името на страната с Гърция. Той отбелязал, че преговорите с Атина предстои да бъдат подновени, за да бъде намерено решение, което няма да навреди на македонските национални интереси, език, нация, култура, гордост и достойнство.

Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония, позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции, коментира изказванията на Никола Груевски българският президент Георги Първанов, който в момента е на официално посещение в Австралия.

Според държавния ни глава тази позиция е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС. Искам да припомня още по-твърдо онова, което казах преди девет-десет месеца  -  че Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС, подчерта президентът и допълни, че българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза, не е безусловна. Тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции. Като абсолютно неуместни обявиха претенциите на македонския премиер и от българското Външно министерство.

Няма да влизаме в никаква форма на диалог с Груевски или скопската общност в Австралия за несъществуващи проблеми, коментира гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Друцас изказванията на македонския премиер. Гърция гледа на отношенията си със Скопие открито и винаги конструктивно. Лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че от тях зависи да изберат между обичайната агресивна, националистическа реторика или да инвестират в конструктивен, честен и състоятелен диалог за разрешаването на спора с името на Македония, подчерта той.

Репликите на премиера Груевски идват ден след като турският външен министър Ахмет Давутоглу в разговор с босненските лидери в Сараево обяви, че Османската империя трябва да се възобнови. Това е нещо изключително положително за Балканите, а Турция има право и интерес да влияе в уреждането на отношенията на Балканския полуостров, Кавказ и Средния изток, за да защити своето историческо наследство и собствената си сигурност, обяви първият дипломат на Анкара.

Изказванията на Давутоглу дойдоха по-малко от месец след като турското образователно министерство направи неуспешен опит да подобри знанията на учениците по география, като им раздаде СD, в които в пределите на Турция бяха вкарани цялата територия на Армения и Кипър, както и части от България, Ирак и Грузия. Според източници от турското министерство образователно ведомство грешката е станала случайно.

На 15 август в телевизионно интервю албанският премиер Сали Бериша заяви, че проектът за национално обединение на албанците трябва да бъде сред приоритетите и основните цели на всички политици от Албания и Косово. Съюзът на нацията е мой проект, но трябва да се отбележи, че в основата на този проект за национален съюз е европейският идеал, посочи той. Между двете държави не трябва да има митническа администрация. Не трябва да се допуска по никакъв начин Албания и Косово да гледат една на друга като на чужди държави, което няма нищо общо със суверенитета на страните, смята Бериша.

*иредентизъм - политическо движение за анексиране на чужди територии към предполагаемо еднонационална държава, (бел. ред.)

ИСКАТ СИ ВЕНЕЦИЯ И ВИЕНА

Венеция и Виена са македонски имена. Произходът им е от древномакедонските племена венети, които дали названията на още 17 града в Англия и над 2000 топонима по цял свят. Поредното епохално откритие принадлежи на македонския автор Петар Поповски, чиято книга „Открадната история" бе представена в Скопие. Наскоро друг автор - Томе Веляновски от град Прилеп пък откри, че норвежката столица Осло е получила името си от македонската принцеса Ословяна, потомка на цар Самуил, в която се влюбил норвежки рицар по време на кръстоносните походи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?