46

Грета Тунберг с четвърта номинация за Нобелова награда за мир

19-годишната шведска активистка за опазване на околната среда Грета Тунберг и нейното движение "Петъци за бъдеще" са номинирани за четвърти път за Нобелова награда за мир. Кандидатурата е издигната от Рауанд Исмаил, член на норвежката Зелена партия в парламента, съобщи норвежката информационна агенция Telegraph, цитирана от БГНЕС.

"Благодарение на движението "Петъци за бъдещето" и Грета Тунберг стачките за климата обединиха млади хора от цял свят в тази борба, така че те са достойни носители на наградата за мир. Те променят света в реално време", коментира Исмаил.

 Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 година.

Според завещанието на Алфред Нобел наградата за мир се присъжда на "лицето, което е постигнало най-голям успех или е направило повече от другите за обединяването на народите и намаляването на числеността на действащите армии, както и за провеждането и привличането на вниманието към конгресите за мир". За разлика от други награди, учредени в съответствие с неговото завещание, тази награда не се връчва в Стокхолм, а в Осло. Нобел пише, че решението за наградата трябва да бъде взето от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент. По традиция членовете на комисията са предимно пенсионирани норвежки политици и бивши партийни лидери.

Формулировката на наградите е на повече от сто години и през последните години се тълкува доста широко, поради което решенията на комисията често са обект на критики. През последните години сред носителите на наградата са политици, правозащитници, политически активисти и хуманитарни организации с най-различни заслуги.

След това само членовете на комисията запазват правото си да номинират кандидати и могат да го използват по време на първото си заседание, което обикновено се провежда през февруари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
На това изчадие няма ли кой да и стопи лагерите вече

На това изчадие няма ли кой да и стопи лагерите вече

01.02.2023 | 01:53

Че да миряса вече. Аман от западна измет. Като пълнолетна трябва да отговаря пред закона за нарушението му.

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?