2374
Следвайте ни

Грандиозен скандал с Uber, подгониха ги и в САЩ

viber icon

Докато американската компания за частни таксита продължава да води съдебни битки както с ЕС, така и дела в редица държави от съюза, с които иска да запази статута си и да продължи да оперира под познатия бизнес модел, грандиозен скандал в САЩ заплашва сериозно да удари по имиджа на Uber. 

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу компанията Uber по обвинения, че умишлено е завишавала тарифите си за хора с увреждания. Федералните власти твърдят, че таксите "време за изчакване", обявени от фирмата, дискриминират пътниците с увреждания, които се нуждаят от повече от две минути, за да се качат в кола.

В съобщението се казва, че Uber е нарушила Закона за лицата с увреждания в САЩ. От компанията веднага контрираха, с аргумента, че таксата за изчакване повече от 120 секунди от шофьора на адрес не била предназначена да се прилага за лица с увреждания и всички взети суми от инвалиди вече се възстановяват

Кристен Кларк, помощник главен прокурор в отдела за граждански права на Министерството на правосъдието, заяви, че съдебният процес има за цел да изпрати „мощно послание, както до Uber, така и до всички компании в САЩ. И че те  нямат право да санкционират потребителите с увреждания, а е задължително за тях да действат отделни общи условия и разпоредби". С подобни проблеми и обвинения в дискриминация вече се сблъскаха и няколко други компании в САЩ.

Въпреки това, от Uber заявяват, че не са съгласни с констатацията на правосъдното министерство, че политиките им нарушават закона и правата на хората с увреждания. От компанията били "изненадани и разочаровани" от заведеното срещу тях дело. Според Uber има ясна политика за връщане на парите на клиенти с увреждания, когато те уведомят фирмата, че са били таксувани. „През миналата седмица променихме общите условия за шофьорите ни и в момента сега всеки водач, който удостовери, че клиентът е инвалид, автоматично ще го освобождава от такса изчакване“ се казва в прессъобщението на компанията. 

Според доклада на прокурора по делото още през 2016 година Uber е започнала да таксува пътниците за времето след втората минута, в което водачите чакат клиента. Това не е първият път, в който компанията има проблеми заради клиентите си с увреждания. През април тази година съдът в Сан Франциско присъди обезщетение от 1,1 млн. долара на сляпа жена, след като <210> е било отказано да получи автомобил. Във Великобритания пък параолимпийският медалист Джак Хънтър-Спайви каза през септември, че шофьори на Uber редовно са го подминавали или са отказвали заявката му, когато са видели, че той е на инвалидна количка. 

Новото дело срещу компания в САЩ идва на фона на данни от проучване на Университета в Тенеси, според което на човек на инвалидна количка са необходими 28% повече доходи, за да постигне същия стандарт на живот като човек без увреждане.

От Американската асоциация на хората с увреждания също се намесиха в спора и изразиха готовност да предоставят на властите данни за стотици и дори хиляди случаи, при които шофьори на Uber са изоставяли клиенти по заявка, виждайки, че пътникът използва инвалидна количка, патерици, проходилка или куче-водач. От асоциацията посочват също, че услугата Uber Assist, която е предназначена за хора с увреждания, далеч не може да обслужи всички инвалиди в страната, като в някои градове в САЩ буквално се чака с часове за специализирания превоз на компанията.

Междувременно съдилищата в редица страни в ЕС разглеждат статута на компанията в Европа. Хиляди шофьори на Стария континент настояват да бъдат признати като служители и да се ползват с всички привилегии, които европейското законодателство предвижда - болнични, платен отпуск, осигуровки. Така основният компонент от бизнеса на компанията - гъвкави шофьори с гъвкаво работно време, е изложен на риск.

През септември съдът в Нидерландия беше категоричен, че шофьорите на Uber трябва да бъдат класифицирани като служители и да имат право на обезщетения, които идват с този статут. Подобно решение беше постановено от Върховния съд на Обединеното кралство през февруари, който преквалифицира шофьорите като „работници“. Това означава, че те имат право на минимална работна заплата, надбавки и осигуровки. Повече от 100 подобни съдебни дела се водят в момента в Европа и макар че много се обявяват в защита на Uber, мнозинството са на страната на шофьорите.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?