Следвайте ни

Граждани решават облика на обновените площади в Истанбул 

viber icon

Голяма община Истанбул (IBB) стартира публична анкета за два от най-известните площади в града и крайбрежна ивица, тъй като се търси нов облик за някои от оживените места в мегаполиса.


Агенцията за планиране на Истанбул създаде уебсайт, наречен istanbulsenin.org (Истанбул е ваш), за да позволи на милиони жители на града да вземат решение за множество нови проекти. Анкетата, която беше открита онлайн в понеделник, ще приключи на 12 ноември.


Нови проекти за разкрасяване на площадите Таксим и Бакъркьой от европейската страна на града и крайбрежната ивица Саладжак от азиатската страна бяха избрани от 233 проекта. Състезанията и победителите бяха решени след поредица от анкети и интервюта с жителите.


Жителите на Истанбул ще могат да гласуват, като се регистрират с личните си ЕГН-та онлайн или на щандове, разположени на три места в града.


Площад Таксим в Истанбул претърпя сериозна реконструкция през последните пет години. 
Предишната администрация добави още дървета на площада, разположен до парка Гези. Трафикът също беше пренасочен, но така и не се стигна до цялостно завършване на района. 

Един от проектите, поставени за гласуване от общината, сега е площад Таксим, една от основните туристически атракции от европейската страна на Истанбул.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу наскоро заяви на церемония за стартиране на проект по реорганизиране на площада, че мястото е загубило историческата си структура. Той каза, че се предвижда облагородяване на района през следващата година. „За първи път Турция е домакин на демократичен процес, фокусиран върху дизайна на дадено място. Искаме да прекроим тези места с участието на граждани и да отговорим на техните искания по възможно най-добрия начин“, каза Имамоглу по-рано този месец.

 

Саладжак, популярна крайбрежна алея с изглед към емблематичната Къз кулеси (Моминска кула), също претърпя малко преобразяване, тъй като общината наскоро премахна две малки кафенета, задръстващи крайбрежната алея с натоварения си поток от клиенти.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?