49

Гръцкият премиер: Въоръжен конфликт с Турция няма да се случи

Премиерът на Гърция сподели, че не може да си представи, че напрежението със съседния съюзник в НАТО Турция може някога да ескалира във въоръжен конфликт. Премиерът Кириакос Мицотакис говори на пресконференция в неделя на Международния панаир в Солун, очертавайки целите на икономическата политика на своето правителство.

Попитан от Асошиейтед прес дали неотдавнашната ескалация на реториката от Турция, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, може да бъде прелюдия към въоръжен конфликт, Мицотакис отговори отрицателно. „Не вярвам, че това някога ще се случи. И ако, не дай си Боже, се случи, Турция ще получи абсолютно опустошителен отговор. И мисля, че те го знаят много добре. Турция знае компетентността на гръцките въоръжени сили,“ той каза.

По-рано президентът на Турция повтори слабо завоалираната заплаха от нахлуване и Атина отговори, че е готова да защити своя суверенитет. 

Турция обвини Гърция, че е използвала руски ракетни системи С-300 в остров Крит, за да отблъсне турски самолети през август. Анкара също така каза, че гръцките F-16 са тормозили турски самолети, като са ги блокирали с радар по време на мисия на НАТО над източното Средиземноморие. Турция подаде оплаквания в НАТО. Атина също обвини Турция в нарушаване на въздушното ѝ пространство.

Въпреки че и двете са членки на НАТО, Турция и Гърция имат десетилетни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и разногласия относно въздушното пространство там. Триенето ги доведе до ръба на войната няколко пъти през последния половин век. Турция твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като милитаризира острови в Егейско море. „Това, че окупирате островите, е против международните договорености“, беше казал Ердоган. „Когато му дойде времето, ще направим каквото е необходимо. Както казахме, може да дойдем внезапно някоя вечер.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?