1939

Гръцкият премиер предупреди САЩ да не продават F-16 на Турция

Мицотакис: Никой никога няма да приеме решение за две държави в Кипър

Премиерът Кириакос Мицотакис изтъкна силните исторически връзки, обединяващи Гърция и Съединените щати, като същевременно засегна няколко важни въпроса, включително руската инвазия в Украйна и поведението на Турция в Източното Средиземноморие в обръщение на съвместната сесия на Конгреса на САЩ снощи.

Ройтерс

"Гърците нямат враждебност към руския народ, с който сме били свързани толкова тясно във вярата и историята. Но ние заставаме до Украйна срещу агресията на Путин“, каза той, като посочи изпращането на хуманитарна помощ, оръжие и приемането на украински бежанци от Гърция.

 

Относно проблемите в Източното Средиземноморие и особено за отношенията на Гърция с Турция, Мицотакис апелира към Конгреса да помогне да се работи за намиране на решение за Кипър.

Ройтерс

„Това е една отворена рана, която причинява на елинизма безкрайна болка през последните 48 години. Имам предвид инвазията и последващото разделяне на Кипър“, каза той, добавяйки, че „този въпрос трябва да бъде разрешен в съответствие с международното право и със съответните решения на Съвета за сигурност на ООН.

 

„Както казах на президента Байдън вчера, никой не може и никой никога няма да приеме решение за две държави в Кипър“, каза той, последван от бурни аплодисменти в залата.

Ройтерс

В контекста на гръцко-турските отношения премиерът призова за незабавно спиране на турските прелитания над гръцките острови.

 

Гърция е „търсеща мир демокрация и винаги протяга ръка на приятелство към нашите съседи. Винаги сме отворени за диалог, но има само една рамка, която можем да използваме, за да разрешим различията си. Международното право и неписаните принципи на добрите междусъседски отношения“, каза той.

 

Гръцкият лидер предупреди Конгреса да не се подкрепят предложените от администрацията на Байдън военни продажби на Турция, заявявайки, че подобен ход може да създаде допълнителна нестабилност в региона.

 

Мицотакис подчерта, че „последното нещо, от което се нуждае НАТО в момент, когато целият фокус е върху подпомагането на Украйна да победи агресията на Русия, е друг източник на нестабилност на югоизточния фланг на НАТО“.

 

Той призова американските законодатели „имайте това в предвид, когато вземате решения за отбранителни поръчки относно Източното Средиземноморие“, ясна препратка към съобщенията, че американският президент Джо Байдън обмисля да поиска от Конгреса да гласува за модернизация и покупки от Турция на нови изтребители F-16.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?