Следвайте ни

Гръцки реставратор спасява икони в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Гръцкият реставратор Венизелос Гаврилакис използва микроскопи, памучни тампони и деликатен щрих, за да върне артефактите към живот в църквите в Истанбул, за да може да се запази византийската история. 

Откакто се премести от Солун в Истанбул, преди осем години, Гаврилакис на 44 години и колегите му са спасили икони, стенописи и картини в 25 гръцки православни църкви в града, казва той пред Ройтерс.

Reuters.com

Последната им работа по възстановяването на артефакти, включително изображение на Преображение на Исус Христос от 16 век, отне повече време от планираното поради ограничения, свързани с коронавируса.

През цялата християнска византийска и след това мюсюлманска османска история на града, преди съвременната турска република, много такива религиозни и културни произведения са били повредени или загубени по време на война или изоставяне или променени от по-малко квалифицирани художници.

Гаврилакис, който дава доживотна гаранция за работата си, каза, че възстановяването има за цел да изпрати послание за единство и дълголетие в момент, в който пандемията временно държи настрана много поклонници.

Reuters.com

„Пандемията ще премине, за да се борим с нея, всички ние трябва да останем духовно обединени.“ За него реставрацията има за цел да изпрати посланията на единството в момент, когато пандемията временно държи хората настрана.

„Нашата работа по тези скъпоценни и вечни артефакти винаги ще бъде там, за да могат хората да я видят и да получат вдъхновение и сила от нея“, каза той. „Артефактите напомнят на хората за неограничените възможности на човешкия ум, които могат да създадат такива прекрасни неща, които живеят през вековете.“

Решението на Турция от миналата година да превърне прочутата Света София, както и църквата "Хора" (Карийе), друга местна византийска забележителност, в джамии предизвика критики от страна на църковните лидери и западни страни. Някои експерти също се притесняват, че преобразуването може да навреди на стенописи и други артефакти в Света София от 6-ти век.

Гаврилакис е специализирал в Италия и Гърция, където е работил в над 40 църкви на север. В Истанбул най-старата творба, която той и екипът му са възстановили, е древно-египетски Фаюмски портрет датиращ от 2 или 3 век пр.н.е.

Тези портрети ясно бележат влиянията на ранно-християнското изкуство и на свой ред влияят върху средновековната византийска живопис.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай