71

Гръцки прокурор посече македонския език

В северния гръцки град Флорина прокурор е поискал да бъде отменено решение за създаване на "Център за македонски език" в града, съобщава изданието "Миллет Нюз", цитиран от standartnews.com.

На 29 декември 2022 г. прокурорът Анастасия Калайдзис е внесла искане за анулиране на съдебно решение, с което се регистрира асоциацията "Център за македонски език в Гърция". Възражението й ще бъде разгледано от съда във Флорина на 2 февруари 2023 г.

Гражданският съд във Флорина взе решение на първа инстанция да учреди асоциация, наречена "Център за македонски език" на 27 юли 2022 г., напомня англоезичното издание на турското малцинство в Гърция.

Сред целите на асоциацията са "запазване и развитие на македонския език в Гърция и подкрепа към преподаването на македонски език като факултативен курс в гръцките университети и държавни училища".

Според информации в гръцките медии прокурорът Анастасия Калайдзис твърди, че решението за основаване на "Център за македонски език" противоречи на Преспанското споразумение, подписано между Гърция и Северна Македония. Според нея асоциацията се "опитва да създаде македонско малцинство в района". Според прокурорката "в Гърция не живеят македонци и няма македонски език", а систематичното развитие на език на съседна страна, граничеща с Гърция, в гръцките райони Македония и Тракия, е заплаха за сигурността и обществения ред в Гърция.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Филипова

Филипова

17.01.2023 | 10:06

Нека да им го кажат гърците, че няма македонски език, защото ако им го кажат българите, според РСМ е провокация.Македония е държава от 1992 г благодарение на българите , защото първа България призна РСМ за държава.Преди да се отдели е била част от бивша Югославия .Забелязвам, че македонските държавници не реагират по никакъв начин на речта на омразата на македонци, но иначе осъждат българите според тях, които провокирали с речи на публични места.Уважаеми макета, режете и мерете с един аршин, а не както на вас Ви изнася и Ви е изгодно.Въртите се като палачинка и Вие не знаете вече какво искате.

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?