44

Гръцки професор: Земетресение от 7,8 удря Истанбул в рамките на няколко седмици

Гръцкият професор по геология и управление на природни бедствия Ефтимиос Лекас направи поразителни и забележителни изявления относно очакваното земетресение в Истанбул. Заявявайки, че в Истанбул може да се случи земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, Лекас сподели процентите за възможността то да се случи през следващите години.

Милийет

Проф. Лекас отбеляза: „Ако се случи земетресение с магнитуд 7,7 или 7,8, една трета от сградите в Истанбул ще се срутят. Очакваше се земетресението да се случи до 2020 г. Сега сеизмичното напрежение продължава да се натрупа върху разломната линия. Така вероятността за мощен трус започна да се увеличава.

Лекас уточни, че Северноанадолската разломна линия се състои от 13 части и 12 от тях са били счупени. Тези части са се счупили в района около Мраморно море по време на разрушителното земетресение през 1999 г.

Милийет

Той напомни, че остава само линията в южната част на Истанбул и заявяви, че този 65-километров разлом ще предизвика земетресение с магнитуд 7 или по-висок. Лекас допълни: „Засега е в латентно състояние, но продължава да натрупва енергия.“

Той дори посочи вероятностите за датата, на която може да се случи земетресението.

Милийет

Геологът заяви, че очаква разломът в южната част на Мраморно море да се разчупи в рамките на 5 години. „Според изследванията тази вероятност е повече от 80 процента, а вероятността да се случи голямо земетресение в рамките на няколко седмици е около 40 процента. Тези проценти, разбира се, ще нарастват с времето", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Петков

Петков

11.03.2024 | 09:35

Щом гръцки професор го предрича-уйдурма ще да е.

Отговори
10 1
Между 25 и 27 март

Между 25 и 27 март

10.03.2024 | 17:51

Не питайте откъде е информацията!

Отговори
9 4
Може да се случи

Може да се случи

10.03.2024 | 13:21

А може и да не се случи.

Отговори
16 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?