Следвайте ни

Гръцки и турски кораби на бреговата охрана се сблъскаха край Бодрум

viber icon

Два патрулни плавателни съда се сблъскаха в ранните часове днес сутринта в Егейско море близо до двете скалисти безлюдни островчета Имия, известни също като Кардак на турски. Те се намират в непосредствена близост до турското курортно градче Бодрум и гръцкия остров Калимнос. Няма съобщения за жертви или ранени от никоя от страните.


В изявление гръцката брегова охрана казва, че плавателен съд на пристанищната администрация на Кос е бил „обезпокоен“ от турска лодка, което е довело до „леки материални щети“.


Междувременно турската брегова охрана обвини два гръцки кораба в нарушаване на териториалните им води.


"С превантивните маневри, извършени от четири лодки на турската брегова охрана, бяха премахнати два гръцки елемента, нарушили териториалните води", се казва в изявление.


Турската брегова охрана добави, че по време на инцидента е имало "триене" между две лодки на бреговата охрана.


"Командването на бреговата охрана е на служба, за да гарантира безопасността и сигурността на нашите морета," добави Турция.


Гърция определи сблъсъка като "тормоз" и заяви, че техният кораб извършва поръчана услуга в по-широката морска зона.


Двете страни от НАТО спорят от десетилетия за суверенните права в Егейско море, както и за обхвата на изключителната икономическа зона в Източното Средиземноморие.


Споровете бяха засилени през последните месеци, след като през август миналата година гръцка фрегата се сблъска с турска фрегата.


През 1996 г. двете страни бяха доведени до ръба на войната заради същите тези скалисти островчета Имия или Кардак, което беше избегнато след дипломатическа намеса на САЩ.

 


Преговори по спорни проблеми между Гърция и Турция трябва да започнат в Истанбул на 25 януари, след четиригодишна пауза.

 

Гърция ще подходи към преговорите с Турция по спорните им териториални претенции с обнадеждаващ дух, но няма да обсъжда въпроси, които счита за суверенни права, заяви днес премиерът Кириакос Мицотакис.


Той говори преди парламентарно гласуване на законопроект за удължаване на западните териториални води на Гърция до 12 морски мили от шест в момента, дни преди съюзниците от НАТО Гърция и Турция да подновят проучвателни преговори по оспорваните морски претенции в Егейско и Средиземно море.


„Ще присъстваме с оптимизъм и самочувствие“, каза Мицотакис.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай