49

Гръцки археолози призовават ЮНЕСКО за контрол на "Света София" в Истанбул

Асоциацията на гръцките археолози (SEA) призова ЮНЕСКО да се „намеси силно“ в защитата и контрола на превърнатата от музей в джамия, бивша катедрала Света София в Истанбул, съобщи уебсайтът Арт Нюз.

Арт Нюз

По-рано тази седмица SEA публикува отворено писмо, в което призовава генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле да предприеме действия срещу сегашното „разрушително“ управление на обекта, се казва в него.

Арт Нюз

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви Света София - която бе хилядолетие водещата православна катедрала, за джамия през юни 2020 г., след като висшият административен съд на Турция анулира решение от 1934 г., катедралата да бъде превърната в музей. Този акт беше посрещнат с международна критика.

Анадолска агенция

Джамията е приела повече от 6,5 милиона посетители от превръщането ѝ в джамия през 2020 г., съобщи държавната Анадолска агенция през юни.

Арт Нюз

ЮНЕСКО изрази „сериозна загриженост“ относно опазването на историческата сграда, чиято императорска порта беше повредена през април, когато посетители се опитаха да вземат парчета от нея.

 

Писмото от SEA пристига след по-скорошни съобщения за щети на мраморните подове на Света София, нанесени по време на злополука при почистване, в допълнение към вандализма през последните две години на добре познато изкуство и архитектура в сградата, според Арт нюз.

Анадолска агенция

„Липсата на контрол на посетителите и отсъствието на достатъчен охранителен персонал свидетелстват за безразличието към защитата на паметника и оставят защитата на уникалния паметник на волята на всеки посетител или поклонник“, се казва в писмото на SEA.

„При тези обстоятелства е оправдана загрижеността на световно ниво относно по-нататъшния живот на уникалната Света София“, се добавя в съобщението.

Дирекцията за култура и туризъм на провинция Истанбул заяви, че обвиненията за сериозни повреди в историческата сграда са злонамерени и неверни.

Анадолска агенция

68 охранители и туристическа полиция дежурят в джамията Света София, която разполага със 154 охранителни камери.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?