49

Говорителят на Кремъл: Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта на Горбачов

Президентът на Русия Владимир Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта на бившия съветски лидер Михаил Горбачов. Това заяви за ТАСС говорителят на държавния глава Дмитрий Песков.

По думите му се очаква днес сутринта Путин да изпрати съболезнователна телеграма на роднините и близките му.

Първият и последен президент на СССР почина вчера на 91-годишна възраст.

Като президент Путин неведнъж се е срещал с Горбачов. Последно е приел бившия съветски лидер в резиденцията си в Ново Огарьово през март 2006 година, на следващия ден, след като Горбачов навърши 75 години. Путин всяка година е изпращал поздравления на Горбачов по случай рождения му ден (на 2 март).

Михаил Горбачов даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, на половин Европа. Това написа в Телеграм руският икономист и политик Григорий Явлински, основател на либералната партия "Яблоко", който през 1990 г. бе вицепремиер на Русия. Той е автор на плана за преход на Съветския съюз към свободна пазарна икономика.

"Горбачов ни даде свобода. Той даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, а и на половин Европа. Как ние в Русия се възползвахме от подарената ни свобода, от тази велика възможност - това вече е наша отговорност", написа Явлински, предаде ТАСС. "Не са много лидерите в историята, които са оказали толкова решаващо влияние върху времето си. За шест години на власт Михаил Горбачов промени света", добави Явлински. Той каза, че Горбачов би бил приет "с възторг във всяка страна на планетата", но той е останал в Русия, където му е било "изключително нелеко заради масовото неразбиране и неприемане".

Явлински посочи, че първият президент на СССР е издържал изпитанието с власт, успял е да запази достойнството си и да остане човек. "Горбачов, които имаше неограничена власт, не открадна нищо от своята страна и своя народ. Когато му трябваха пари за благотворителния му фонд, президентът на СССР се снимаше в реклама", написа Явлински.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе

Абе

31.08.2022 | 08:01

Светъл да е пътят му. Голям човек, смел човек.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?