Следвайте ни

Говорителят на Ердоган към ЕС: За танго са нужни двама

viber icon

Турция вижда срещата на върха на ЕС за неотдавнашното напрежение в Източното Средиземноморие тази седмица като възможност за възстановяване на отношенията между тях, но блокът трябва да представи конкретни предложения и график за съвместна работа по пътна карта, заяви в понеделник говорителят на турския президент.


Напрежението между Турция и членовете на ЕС Гърция и гръцко-кипърската администрация, нарасна, след като миналия месец Анкара изпрати сеизмичен кораб Оруч Рейс за проучване на природен газ в спорни води в Източното Средиземноморие. Срещата на върха на 1-2 октомври има за цел да успокои ожесточения териториален спор.


"Вярвам, че срещата на върха на ЕС има шанс да рестартира отношенията между Турция и ЕС. Това е важна възможност. Там можем да рестартираме отношенията си. И виждам това желание от страна на много страни членки на ЕС," каза Ибрахим Калън.


"Те също трябва да разберат, че не могат да очакват Турция да направи всичко", като Калън припомни една своя стара фраза, "Да не забравяме, че за тангото са нужни двама. Отношенията ни трябва да са взаимен процес. Ако се очаква Турция да направи X, Y, Z, страните от ЕС също трябва да изпълнят своите отговорности."


Военни кораби на двете съседни държави се приближиха опасно близко по време на учения в региона и след това Турция изтегли изследователския кораба Оруч Рейс, за да отвори път за дипломация. Анкара и Атина се договориха да възобновят преговорите по оспорваните си морски претенции в район.


Високопоставени дипломати и служители от ЕС заявиха, че блокът вероятно няма да изпълни заплахата да наложи санкции на Турция след споразумението на Анкара миналата седмица да възобнови проучвателните преговори с Гърция, които бяха спрени през 2016 г.


Продължава работата по определяне на дата за възобновяване на преговорите, каза Калън, добавяйки, че преговорите ще продължат там, където са спрели, и ще се съсредоточат не само върху въпросите за континенталните шелфове и морските граници, но върху островите и въздушното пространство.


Той каза, че дискусиите ще имат положително въздействие и ще се съсредоточат върху политическите консултации и военните преговори. „Във всички тези три области вярваме, че ще постигнем добър напредък много скоро, каза той.


Турция се включи в словесна война с Франция по време на спора в Източното Средиземноморие и президентът Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица проведе първите си разговори с френския президент Еманюел Макрон от месеци в опит да облекчи напрежението.


Калън каза, че в тези разговори е имало положителна атмосфера с двамата лидери, които са се съгласили да се опитат да намерят начини да минимизират различията си.


"Вярвам, че всички тези неща ще доведат до по-позитивна програма и по-положителна атмосфера между Турция и Франция," каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?