4232

Готвят ударни промени в немската отбрана! Германия се стяга за война с Русия

„Трябва да сме готови за война през 2029 г.“, категоричен е политикът

 

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че германците трябва да са готови за война до 2029 г., пише Spiegel. В тази връзка той смята за необходимо да се върне задължителната военна служба, която беше премахната в страната преди 13 години.

Във връзка със заплахата от Русия министърът на отбраната Борис Писториус възнамерява да повиши бойната готовност на Бундесвера.

„Трябва да сме готови за война през 2029 г.“, каза политикът от ГСДП в сряда по време на изслушване в Бундестага, „западните страни не трябва да вярват, че Путин ще се спре на границите на Украйна. Русия представлява заплаха не само за Украйна, но и също за Грузия, Молдова и в крайна сметка за НАТО като цяло.

Ние трябва да действаме като възпиращ фактор, за да не доведем ситуацията до крайности."

 

Многократни предложения за възстановяването на задължителната военна служба

Централно място в този въпрос заемат финансите, материалното осигуряване и персоналът. „В случай на спешност имаме нужда от млади мъже и жени, които могат да защитят тази страна“, каза Писториус.

В тази връзка той смята за необходимо да се въведе „нова форма на военна служба“, от която човек няма да може напълно да се освободи. 

В Германия задължителната военна служба беше премахната през 2011 г. В близко бъдеще се планира да бъдат представени многократно изразените от Писториус предложения за възможно възобновяване на такава услуга.

В сряда Федералният кабинет на министрите прие нова концепция за германската военна и гражданска отбрана.

Документът определя функциите на Бундесвера, хуманитарните организации и органите за гражданска защита в случай на природни бедствия и войни, както беше обявено в сряда в Берлин от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

Така наречените нови Насоки за интегрирана рамка за отбрана заменят своя предшественик от 1989 г.

Новата версия също се занимава с киберзаплахи и хибридна война, тоест атаки, които надхвърлят военната сила.

Говорим и за промяна на ролята на Германия в НАТО: за разлика от времето на Студената война, Германия вече не е напредналата държава на алианса, а центърът на концентрация на съюзническите въоръжени сили. Техническите разработки, като системите за предупреждение, използващи мобилни телефони, също играят важна роля в концепцията, цитира БЛИЦ.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?