Следвайте ни

Готвят спешен план за ваксинация в Турция преди летния сезон

viber icon

Здравният министърът Фахретин Коджа обяви, че се подготвя спешен план в Турция за ваксиниране на работниците в туристическата индустрия.

Решението ще постави Турция „една крачка пред нашите конкуренти за по-безопасен туризъм“, каза Улкай Атмака, ръководител на Асоциацията на професионалните хотелиерски мениджъри в Турция (АПХМ), пред Анадолската агенция.

„Ваксинацията на туристическите работници ще даде предимство на Турция в надпреварата“, добави той.

В петък турското министерство на културата и туризма обяви своята система за регистрация на ваксинации за туристически персонал като част от своята програма за сертифициране на безопасен туризъм.

Атмака добави мерките, които Турция предприе по време на пандемията, дават пример за света. Той допълни че много хотели, които не са отворени миналата година, но предстои да бъдат отворени тази година, работят за получаване на сертификати за безопасност. 

„Графикът на ваксинацията ще бъде определен през следващите дни. Нашият приоритет е да ваксинираме всички служители в сектора “, добави той, казвайки, че това ще засили тяхното и спокойствието на туристите.

Каан Кавалоглу, заместник-ръководител на Средиземноморската асоциация на туристическите хотелиери, каза, че след здравния персонал и служителите по сигурността, една от професионалните групи, най-силно засегнати от пандемията, са служителите в туризма.

Отбелязвайки, че Турция предлага здравословни и безопасни съоръжения за почивка, Кавалоглу каза, че туроператорите по целия свят - включително европейци и руснаци - оценяват безопасния туризъм.

През януари Турция започна масова кампания за ваксинация срещу COVID, а на 1 март започна постепенно нормализиране от коронавирусните ограничения.
До момента в страната са ваксинирали над 11 млн. граждани, почти 5 на сто от населението, което е стойност два пъти повече от България. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?