Следвайте ни

Готвят реформи и нова конституция в Турция

viber icon

Провеждането на структурни реформи се превърна в задължение за Турция. Това заяви директорът по комуникациите към Президентството Фахретин Алтун.


„Турция е твърдо решена да предприеме конкретни стъпки за собствената си стабилност и мир в региона, в момент, в който международната система се бори с различни кризи всеки ден, тъй като глобалните проблеми стават все по-големи и човечеството копнее да види нов лъч надежда “, Каза Алтун в профила си в Twitter.


Преди това президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви:"Време е да обсъдим изготвянето на нова конституция". Той подчертавайки, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният съюзник в Народния алианс, Партията на националистическото движение (ПНД) са се договорили по плана.


Подчертавайки, че промените в Конституцията трябва да се извършват по прозрачен начин, Ердоган каза, че окончателната версия ще бъде представена за обществено удобрение.

Междувременно председателят на парламента Чентоп заяви, че всички политически партии трябва да участват в дебата за конституционната реформа.


Чентоп каза на живо в предаването с CNN Тюрк, че сегашната Конституция има остатъци от преврата от 1980 г., въпреки че е преработвана многократно.


Призивите на управляващата ПСР за конституционна реформа бяха приветствани наскоро от ПНД, тъй като председателят Бахчели го нарече „непреодолима необходимост“.


В писмено изявление Бахчели каза, че са направени около 184 ревизии от 1982 г., но те не са успели да променят антидемократичните качества на Конституцията.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай