4020

Горски пожари обхващат 7 провинции в Турция, температурен рекорд от 42 градуса в Одрин

Жегите са с 8 до 12 градуса по Целзий над сезонните норми

Горски пожари обхванаха седем провинции в Турция в сряда, докато страната преживява тежка гореща вълна.

Шест от тях бяха овладени до вчера вечерта, съобщиха властите.

Горските пожари в провинциите Истанбул, Чанаккале, Мугла, Синоп, Кютахя и Измир са под контрол, докато противопожарните екипи работят за потушаване на пожара в провинция Ушак.

В помощ на усилията бяха изпратени множество противопожарни самолети и хеликоптери.

Топлите въздушни маси от Северна Африка ще продължат да осигуряват температури до 45 градуса по Целзий на места в Гърция и Турция поне до петък. Очаква се горещините да намалеят до края на седмицата временно, след което следващата седмица ще има нова гореща вълна.

Температурите на въздуха продължават да се покачват в цяла Турция. Според последните метеорологични оценки жегите, които от вчера започнаха в западните части, в сряда и четвъртък са с 8 до 12 °C над сезонните норми в Мраморно, Егейско, Средиземно море, Централна Турция и вътрешните части на Западното и Централно Черноморие, а в останалите райони се очакват 4 до 8 °C над нормите за сезона. 

Очакваните най-високи температури в някои провинции днес са както следва:

Одрин: 34-42 Коджаели: 34-39

Сакария: 34-39 Лозенград: 32-38

Истанбул: 32-34 Текирдаг: 29-33

 

Експертите предупреждават гражданите да бъдат внимателни, по време на високите температури, особено тези с хронични заболявания, възрастните хора и децата, да бъдат предпазливи при пребиваване на открити пространства между 11 и 16 часа, които са най-горещите часове за деня.

Центърът за координация при бедствия (AKOM) на Голяма община Истанбул (ГОИ) издаде предупреждение за очаквани температури над 35 градуса по Целзий и повишения риск от горски пожари.

Според AKOM Истанбул, заедно със западните и южните райони на страната, изпитват влиянието на гореща вълна, идваща от Африка и заливът Басра.

АА

В отговор на горещите жеги гражданите търсят спасение с плуване в морето. С покачването на температурите обаче нивата на влажност се повишиха, което представлява предизвикателство за жителите на Истанбул. Докато някои хора са избрали да се разхладят, плувайки по плажовете, други търсят сянка под дърветата, за да избягат от жегата.

Има скок в търсенето на продажби, поддръжка и монтаж на климатици, тъй като температурите продължават да се покачват. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?