71
Следвайте ни

Горещи разкрития: Втори доклад срещу действията на Кристалина Георгиева в Световната банка

viber icon

Втори доклад разобличава манипулациите на данни при изготвянето на класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business) на Световната банка, съобщи "Труд".

Миналата седмица Световната банка публикува доклад на адвокатската кантора "Уилмър Хейл", в който директно е посочено, че Кристалина Георгиева, която сега е управляващ директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на банката е оказвала натиск върху служители, така че позицията на Китай в класацията да бъде повишена.

Няколко седмици преди Световната банка да се откаже от изготвянето на доклада си "Да правиш бизнес", група от външни съветници е препоръчала преразглеждане на рейтингите, за да се ограничат усилията на някои страни за манипулиране на техните резултати, съобщи агенция Ройтерс.

Анализът от 84 страници е изготвен от високопоставени учени и икономисти, в това число и бившият колумбийски финансов министър.

Докладът е публикуван на сайта на Световната банка в понеделник, около три седмици, след като е бил връчен на главния икономист на институцията Кармен Райнхарт, пише Ройтерс. Анализът е подготвен от група, сформирана от банката през декември 2020 г., след като серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в докладите за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан. В доклада се отправя призив за отстраняване на нередностите и за реформи с цел постигане на "методологичната честност" на класацията "Да правиш бизнес". В него се говори и за "модел на правителствени усилия за намеса" в резултатите в класацията за минали години.

Експертите са разкритикували класацията "Да правиш бизнес" заради липсата на прозрачност относно съществените данни и въпросниците, използвани за калкулиране на рейтингите, призовали са за издигане на "защитна стена" между екипа, изготвящ класацията, и останалите дейности на Световната банка.

"Бяхме информирани за многократни случаи, при които национални правителства са се опитали да манипулират резултатите в класацията, упражнявайки натиск върху индивидуални лица, допринасящи за изготвянето ѝ", пише в доклада, като се визират адвокати, счетоводители или други професионалисти.

Авторите на прегледа призовават Световната банка да спре да продава консултантски услуги на правителства с цел подобряване на рейтинга на страните, отбелязвайки, че това представлява очевиден конфликт на интереси. "Световната банка не трябва едновременно да оценява бизнес средата на страните, докато приема плащания, за да консултира страните как да подобрят техните оценки", казват авторите на доклада.

Световната банка предлага подобни услуги на редица страни, в това число и на някои, които са замесени в разследването за манипулиране на данни, като Китай и Саудитска Арабия, посочват в доклада.

В него се припомня, че през декември миналата година един вътрешен одит е показал, че ръководството на Световната банка е упражнило натиск върху 9 от 15 служители да манипулират данни в изданията на класацията "Да правиш бизнес" през 2018 г. и 2020 г. в полза на Саудитска Арабия, ОАЕ и Китай, докато Азербайджан е бил изваден от топ 10.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Георги

Георги

22.09.2021 | 12:41

Лицемерен ,алчен, високомерен боклук!!! Дано и разкажат играта “голямите играчи, ” които мома Сталинка искаше да изработи ,представяйки се за “”тарикат простакейшина “

Отговори
2 1
Биткойнър

Биткойнър

22.09.2021 | 09:39

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Голяма Яма!

Голяма Яма!

22.09.2021 | 09:21

Тази крадлива гербераска пасмина, освен, че окраде държавата България реши, че може да ограби и света! Този скандал, ще хвърли огромно петно върху България! Вече всички в световните институции, като разберат, че идват българи ще си пазят джобовете! Къде ще ги носите тези пари! Еми края е 2х1 м.!

Отговори
8 1
Георги v.

Георги v.

22.09.2021 | 05:54

32 години все такива мошеници. С конкурс ли ги избират? Кристалина барабар с мистър "Следващият въпрос" Симеон Дянков. Сега новите двама със заформящата се кохорта след тях. И пак безотговорно гласуване без да се помисли.

Отговори
14 1
Лойта чифутска има ли качества

Лойта чифутска има ли качества

22.09.2021 | 01:47

Качеството е че е чифутка и на Шиши Бакшиши леля И това ако е качество Жълта звездичка му сложи и на труд го научи А не бля бля

Отговори
7 3
Алчна

Алчна

22.09.2021 | 01:24

Лошо е, не за нея, за страната ни . Но на Сталинка и Малката Пица не им пука ! Нека напомня - имахме достоен кандидат за висок пост в ООН, Но Боко Тиквуня и Сталинка се постараха успешно Бокова да не спечели този пост. И на нея не и пука. Но е подла и алчна. Всъщност - кадър, много харесван и обгрижван от цветарите. Има ли изненадани ? Та те, цветарите са си такива... Нека чуем и Боко - защо мълчи ? Май нещо понамирисва - гащите паак са пона хакани..... За кой ли път ?

Отговори
12 6
Българан

Българан

22.09.2021 | 06:16

Бокова, достоен кандидат?!.. хвани едната червенушко, та удари другата!.. патологични крадци и убийци!

Отговори
7 1
Бабаба...

Бабаба...

21.09.2021 | 21:52

Бойкооо е те тая ти беше големия шлем!!! Ко ко речИ....???

Отговори
28 2
Ковидчо:

Ковидчо:

21.09.2021 | 21:40

КриСТАЛИНка е пътник... свиден.

Отговори
29 2
срам...

срам...

21.09.2021 | 21:06

Горката и там ли се прочу?? Лицемерие граничещо със селска тъпотия ..да съсипеш доверието което са ти гласували ....когато имаш толкова качества.....

Отговори
40 4
Мани мани

Мани мани

21.09.2021 | 22:35

То пък едни качества...

Отговори
26 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?