3906

Гордостта на руския флот в Черно море потопен от украинците при атаката на Севастопол

Гордостта на руския флот в Черно море потопен от украинците при атаката на Севастопол

 

Руският малък ракетен кораб "Циклон" може да е бил потопен по време на атаката срещу окупирания Севастопол.

Според западните медии в нощта на 19 май корабът от проекта 22800 "Каракурт" е бил в пристанището. Украинската армия го е поразила с две балистични ракети АТАКМС.

В резултат на удара са загинали шестима военнослужещи от Черноморския флот на Руската федерация, а други 11 са били ранени. Самият кораб потънал.

Още следобед бе съобщено, че сграда в близост до кея Куриное е силно повредена по време на нощната атака. Според тях предишния ден там е бил разположен малкият ракетен кораб "Циклон". На следващия ден той не е бил там.

 МСК "Циклон" е бил спуснат на вода още през 2020 г. Той е бил приет в състава на Черноморския флот по време на пълномащабната война срещу Украйна. "Циклон" навлезе във водите на Черно море през август миналата година.

Той е носител на ракети "Калибър". "Циклон" е въоръжен с ракети "Калибър" и "Оникс", осем пускови установки са оборудвани за тях на кораба, пише blitz.bg.

Малкият ракетен кораб "Циклон" се отнася към проекта "Каракурт". Въоръжен е с универсален ракетен комплекс с ракети "Калибър", артилерийска установка АК-176МА, зенитно-ракетен комплекс "Панцир-М" и голямокалибрени картечни установки.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?