4020

Google уволни 28 служители протестиращи за отмяна на договор с Израел

Google уволни 28 свои служители, които участваха в демонстрация, призоваваща компанията да се откаже от договор с израелската армия и правителство, като ги обвини, че са пречили на колегите си да ходят на работа.

Няколко десетки души се събраха пред офисите на Google в Сънивейл (Калифорния) и превзеха офиси в Сиатъл (щата Вашингтон) и Ню Йорк.

В Сънивейл някои от тях окупираха за няколко часа офиса на Томас Куриан, управляващ директор на Google Cloud (дъщерно дружество, занимаващо се с отдалечени изчисления).

Те поискаха анулиране на договор на стойност 1,2 млрд. долара, известен като проект "Nimbus", за изчислителни услуги в облак, предоставяни от Google и Amazon на израелската армия и правителство.

Някои от демонстрантите издигнаха плакати, използващи шрифта и цветовете на известното лого на Google, но заменили думата "геноцид" във връзка с палестинските цивилни жертви на израелската офанзива в Газа.

"Тези протести са част от дълга кампания на група организации и лица, които в по-голямата си част не работят в Google", заяви пред АФП говорител на групата.

Що се отнася до "малкия брой" служители, които са влезли в помещенията, "физическото възпрепятстване на работата на други служители и възпрепятстването на достъпа им до нашите пространства представлява явно нарушение на нашите правила", продължи говорителят, който потвърди, че 28-те протестиращи служители са били уволнени.

Говорителят повтори, че проектът „Nimbus“ "не е предназначен за високочувствителни, класифицирани или военни задачи, свързани с оръжия или разузнавателни служби".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?