2374

Google се кани да проговори на хиляда езика

Търсачката Google обяви амбициозен нов проект за разработване на единен езиков модел на изкуствен интелект, който поддържа хилядата най-говорими езици в света. Като първа стъпка към тази цел компанията разкрива AI модел, обучен на над 400 езика, който описва като „най-голямото езиково покритие, наблюдавано в говорен модел днес“.

Езикът и изкуственият интелект вероятно винаги са били в основата на продуктите на Google, но последните постижения в машинното обучение - особено разработването на мощни, многофункционални „големи езикови модели“ или LLMs - поставиха нов акцент върху тези домейни.

Google вече започна да интегрира тези езикови модели в продукти като Google Search.  Езиковите модели имат редица недостатъци, включително склонност да възпроизвеждат вредни обществени пристрастия като расизъм и ксенофобия, но са и способни на много задачи - от генериране на език до превод. „Инициативата за 1000 езика“ на Google не се фокусира върху някаква конкретна функционалност, а върху създаването на единна система с огромен обхват на познания за езиците по света.

Пред The Verge Зубин Гахрамани, вицепрезидент по изследванията в Google AI, каза, че компанията вярва, че създаването на модел с такъв размер ще улесни въвеждането на различни функционалности на AI на езици, които са слабо представени в онлайн пространствата. 

Достъпът до данни обаче е проблем при обучението на толкова много езици и Google казва, че за да подпомогне работата по модела с 1000 езика, ще финансира събирането на данни за езици с ниски ресурси, включително аудиозаписи и писмени текстове . 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?